Rekordszámú nevezés érkezett a XIII. Szent István napi Kenyérversenyre
Idén érkezett a legtöbb termék a Magyar Pékszövetség által 13. alkalommal kiírt szakmai versenyre: közel 100 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások a három versenykategóriába. A benevezett termékek egyike lesz 2024-ben az Ország Kenyere, a Szent István napi kenyér. A szakmai zsűri első körben már kiválasztott kategóriánként 9-9 terméket, amelyek bekerültek a kiválasztás második fordulójába.
A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén nemcsak pékszövetségi tagok, hanem bármilyen magyar tulajdonú sütőipari vállalkozás indulhat. A megméretés egyre népszerűbb: idén közel 100 terméket neveztek 3 kategóriába. A Szent István napi kenyér címért 20 vállalkozás indult 33 termékkel. Az Innovatív kenyér kategóriába 19 cég 38 termékkel jelentkezett, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 cég küldte el 27 termékét. A benevezett péktermékeket erre a versenyre fejlesztették a pályázók, így azok kereskedelmi forgalomban csak a versenyt követően fognak megjelenni.
A Szent István napi kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, kovászos technológiával, legalább kétféle lisztből készült. Követelmény volt, hogy kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmazzon.
A legnépszerűbb Innovatív kenyér kategóriájában fontos volt, hogy valamilyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyag használat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás), és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
A Sós sétáló sütemény kategóriájának követelményei a sós ízvilág, a kreatív, dekoratív megjelenés, valamint a könnyű szállíthatóság és fogyaszthatóság voltak.
„Évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód a versenytermékeknél is. Fontos szempont a természetes, kovászos technológiák alkalmazása, illetve az alapanyag kiválasztásnál is egyre jobban előtérbe kerülnek azok, amelyek az egészségre valamilyen kedvező hatást gyakorolnak”
– mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A technológiai korszerűsítés következtében az elmúlt években egyre inkább olyan érési folyamatokkal dolgoznak a pékek, amelyek emészthetőbbé teszik a termékeket – tette hozzá. A Magyar Pékszövetség elnöke megjegyezte: a szakemberek az utóbbi években bátrabban alkalmaznak magvakat, például tönkölyt, alakort, egyéb egészséges anyagokat.
A verseny zsűrizése mindig anonim módon zajlik, a szakmai bírálóbizottság nem tudja, hogy mely terméket mely cég készítette. A zsűri tagjai egyedileg pontoznak, a pontozólapok összesítése titkos. A verseny második fordulójába mindhárom kategóriában 9-9 termék jutott be, amelyeket sajtónyilvános zsűrizésen fognak elbírálni a szakemberek.
A Szent István napi kenyér kategória győztese 500 ezer forint, az Innovatív kenyéré 300 ezer, míg a Sós sétáló süteményé 200 ezer forint díjban részesül.
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: a mindennapi kenyeret és a gazdák megélhetését nem lehet veszélyeztetni
A mindennapi kenyeret és a gazdák megélhetését nem lehet veszélyeztetni,…
Tovább olvasom >Nagy István: a Magyarok kenyere program a magyar gazdák hálaadása
A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar…
Tovább olvasom >Idén már 25 fiatalt támogat a Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogram
Második alkalommal hirdették meg a „Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogramot”…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >A klímaváltozás megfékezéséhez az erőfeszítések megsokszorozása szükséges – klímavédelmi felmérés a hazai cégeknél
A fenntartható átállásban elkötelezett magyarországi vállalatok 66 százaléka rendelkezik konkrét…
Tovább olvasom >