Rekordszámú nevezés érkezett a Brillante párlatversenyre
Csaknem ezer mintát küldtek a „Brillante – 2022” elnevezésű nemzetközi pálinka- és párlatversenyre, a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényére, amelynek a zsűrizése a napokban zajlik – tájékoztatták a szervezők csütörtökön közleményben az MTI-t.
Magyarországról érkezett a legtöbb 750 minta 103 településről, Romániából 193, Szlovákiából 41, Szerbiából 5 párlatot neveztek.
Legtöbb párlat az idén ismét szőlő és szőlő eredetű termékekből érkezett (268), ezt követi az év gyümölcse, az alma 112 mintával; a harmadik legtöbb a szilvából érkezett 106 mintával, majd a következő legnépszerűbb kategória a bogyós és vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt.
Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 118, bérfőzetett párlatból 132 minta, míg magánfőzött párlatból 740 minta érkezett a megmérettetésre.
A versenyen idén is keresik a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét.
Újdonság, hogy több év kihagyás után idén ismét díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.
Szintén a régi gyakorlat visszatérése, hogy ismét meghirdették a Békés megye pálinkája címet, amelyre a Békés megyében található kereskedelmi főzdék nevezhettek termékeikkel. A díjat elnyerő vállalkozás terméke egy évig viselheti a kitüntető címet, amely azzal is jár, hogy a Békés Megyei Önkormányzat ajándékozási célra ezt a terméket fogja vásárolni.
A fődíjak mellett champion, azaz kategória győzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.
Az év gyümölcse ezúttal az alma, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd.
A beérkezett mintákat 22 fős szakmai zsűri bírálja hazai illetve külföldi pálinkaházak, bérfőzdék főzőmesterei és díjnyertes magánfőzők mellett 100 pontos rendszerben.
A 22. Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 15-17. között rendezik meg, az eredményhirdetés 16-án, pénteken lesz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Válságban a legális pálinkagyártás: az adómentes magánfőzés torzítja a piacot
A magyar kereskedelmi pálinkafőzdék helyzete tovább romlik, forgalmuk mélypontra süllyedt,…
Tovább olvasom >Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Trade magazin idén is megkérdezi az Olvasói véleményét a karácsonyi tv-reklámokról! Szavazzon Ön is!
A közönségszavazás 2024. december 12. és 19. között zajlik. 🎁…
Tovább olvasom >FRUIT LOGISTICA 2025: Számos innovációval várja az érdeklődőket a kiállítás
A nemzetközi gyümölcs- és zöldségkereskedelem képviselői 2025-ben ismét Berlinben találkoznak.…
Tovább olvasom >EuroCIS 2025: Komoly érdeklődés mutatkozik a kiskereskedelmi technológia szakvására iránt
Az Amazon és a TikTok nemrég egy olyan megállapodást kötött,…
Tovább olvasom >