Rekordszámú nevezés érkezett a Brillante-2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre
Rekordszámú nevezés érkezett a Gyulai Pálinkafesztiválon belül meghirdetett Brillante-2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre. A díjakat május 18-án osztják ki – közölték a szervezők.
Varga-Bora Tímea elmondta, idén 1353 minta érkezett, szemben a tavalyi 1178-cal. A nevezők jelentős része évek óta visszatérő versenyző, de kiemelkedően sokan most először jelentkeztek – jegyezte meg.
A legtöbb, 219 párlat idén a szőlő és szőlőeredetű termékekből érkezett. Az év gyümölcséből, a birsből 97 mintát küldtek be. Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is – mondta.
A beküldött tételeket 23 tagú, elismert hazai és nemzetközi bírálókból álló zsűri értékelte április elején. Megvizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást is pontozták – ismertette.
A versenyen idén is a legjobb bérfőzetett és magánfőzött párlatot, a legeredményesebb magánfőzőt és bérfőzetőt, valamint a legeredményesebb bérfőzdét jutalmazzák. Díjazzák a legjobb kereskedelmi pálinkát és a legeredményesebb kereskedelmi főzdét is.
Az év gyümölcse idén a birs, a legjobb abból készült párlatot külön díjazzák majd. A fődíjak mellett champion, azaz kategória győzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak.
A 24. Gyulai Pálinkafesztivált május 17-19. között rendezik meg. A verseny eredményeit 18-án, szombaton 16 órakor a Hungest Hotel Erkelben hirdetik ki – közölték a szervezők.
Kapcsolódó cikkeink
Válságban a legális pálinkagyártás: az adómentes magánfőzés torzítja a piacot
A magyar kereskedelmi pálinkafőzdék helyzete tovább romlik, forgalmuk mélypontra süllyedt,…
Tovább olvasom >Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tizenkilenc havi mélyponton a GKI konjunktúra indexe
Az idei év első hónapjában folytatódott az enyhén negatív trend:…
Tovább olvasom >Megvan az itthoni vendéglátóipari költés lélektani határa
Többek között ez is kiderül abból a reprezentatív kutatásból, amely…
Tovább olvasom >Újratervezésben élik mindennapjaikat a vezérigazgatók
A világ vezérigazgatóinak közel 60%-a arra számít a következő 12…
Tovább olvasom >