Rekordot dönthet India búzatermése

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 24. 11:02

Rekordéve lehet idén az indiai búzatermesztésnek – írja az origo. A világ második legnagyobb búzatermelőjének számító India ezzel valószínűleg nem előzi meg a világelső Kínát, de a folyamatosan növekvő termőterület és a kedvező időjárás így is soha nem látott termést eredményezhet.

 

Új csúcsot dönthet az idei mezőgazdasági évben az indiai búzatermesztés. A Karnal elemzőcég számításai szerint ugyanis AZ ORSZÁG TERMELÉSE 115 MILLIÓ TONNÁRA BŐVÜLHET A TAVALYI 107 MILLIÓ TONNÁRÓL
– írja az RT.com. A növekedés elsősorban a termőterületek növekedésének, a kedvező időjárásnak, valamint a korábbiaknál enyhébb terménykárosító hatásoknak tudható be.

Megállíthatatlan növekedés
A jelenlegi mezőgazdasági év 2020 júniusában kezdődött és 2021 júliusáig tart. Az indiai betakarítás várhatóan március első hetében kezdődik majd. Az erős kínálatra utal az is, hogy a búzaliszt-termelők akár 12 százalékkal is csökkentették az áraikat az elmúlt időszakban.

A kiemelkedően jó termés pedig várhatóan a jövőben is alacsonyan tartja majd az árakat, ami érinti a lakossági fogyasztókat is. Következésképpen folytatódhat a legutóbbi negyedévben már tapasztalt erős eladási trend. Az elemzők szerint májusban és júniusban újabb árcsökkenés jöhet, amikor betakarítják a terményeket.

AZ INDIAI BÚZATERMELÉS EGYÉBKÉNT 2016-17 ÓTA FOLYAMATOSAN ERŐSÖDIK, AMI JELENTŐS RÉSZBEN A TERMŐTERÜLET NÖVELÉSÉNEK TUDHATÓ BE.
A kormányzati adatok szerint a jelenlegi mezőgazdasági évben 34,63 millió hektáron termeltek búzát az országban, ami 3 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest.

Termelők és exportőrök
A folyamatosan erősödő termelés mellett az indiai export is megnőhet ebben az évben, különösen, ha a kormány támogatja a kivitelt. Ez azért is izgalmas lenne, mert India búzaexportja egyébként elenyésző mértékű. A várakozások szerint ebben a mezőgazdasági évben 3,5-4 millió tonna búzát adhat el India más ázsiai országoknak, szemben a megelőző évben mért 0,18 millió tonnával.

Összevetésképpen, A VILÁG LEGNAGYOBB BÚZAEXPORTŐRÉNEK SZÁMÍTÓ OROSZORSZÁG 35 MILLIÓ TONNÁT ADOTT EL KÜLFÖLDI PIACOKRA A 2019-20-AS MEZŐGAZDASÁGI ÉVBEN, MIKÖZBEN A 85 MILLIÓ TONNÁS TERMELÉSÉVEL CSUPÁN A VILÁG HARMADIK LEGNAGYOBB KITERMELŐJE VOLT.

A világ legnagyobb búzatermesztő országának számító Kína szintén főleg belföldre termel. Kína a legutóbbi mezőgazdasági évben több mint 134 millió tonna búzát termelt, azonban ehhez képest alig exportált. (origo)

 

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink