Rekordmennyiségű kukorica terem az Egyesült Államokban

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 08. 13. 00:01

A washingtoni földművelésügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint rekordszintű kukoricatermésre, egyúttal a termény árának visszaesésére számíthatunk az idén.

Az előrejelzések szerint a kukoricatermés idén elérheti a 12,8 milliárd vékát (egy véka megközelítőleg 35 liternek felel meg).  Az idei kimagasló hozam több mint ellensúlyozza a kisebb bevetett területből származó kiesést.
A tavalyi aratásból maradt készleteket is figyelembe véve az Egyesült Államok kukorica-tartalékai a 2009-10-es piaci évben elérhetik a 14,5 milliárd vékát, ami történelmi távlatban is rekordnak számít.
A kukorica vékája a chicagói árutőzsdén esni kezdett a hírre, a termény ára idén már 20 százalékot csökkent. A mezőgazdasági minisztérium azért nem számít a most jelzettnél nagyobb mértékű árcsökkenésre, mert  várakozásai szerint a kereslet is megugorhat, ugyan nem a kínálattal megegyező mértékben, ám így is szembetűnően, a bioetanol-gyártás növekvő nyersanyag-igényének köszönhetően – írja a Napi Gazdaság.Kapcsolódó cikkeink