Rekord M&A-láz a globális vállalati szektorban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 09. 06. 11:07

A hétfőn ismertetett legfrissebb adatok alapján éves rekord felé tart a globális vállalati szektor által bejelentett egyesülési és felvásárlási ügyletek (M&A) összértéke, amely időarányosan máris a kétszerese a tavalyi év azonos időszakában mért összegnek. Az M&A-láz fő hajtóereje az olcsó finanszírozás és a vállalatok kiugró profitja.

 

Rekordév lehet az idei a  felvásárlások és egyesülések történetében

A világ egyik legnagyobb pénzpiaci adatszolgáltatója, a Refinitiv és a Financial Times londoni üzleti napilap közös kimutatása szerint az év eleje óta eddig 3900 milliárd dollár értékű új M&A-tranzakcióról jött létre megállapodás a globális vállalati szektorban. Ez több mint a duplája a tavalyi azonos időszakban mért értéknek.

Az elemzés hangsúlyozza, hogy 2019 egészében 2600 milliárd dollár értékű M&A-tranzakció született a világgazdaság vállalati szektorában.
A kimutatás szerint csak augusztusban – amely rendszerint az év egyik legcsendesebb hónapja M&A-szempontból – 500 milliárd dollárnyi új vállalati felvásárlási és egyesülési ügyletet jelentettek be világszerte. Tavaly augusztusban 289 milliárd, 2019 augusztusában 275 milliárd dollár összértékben hajtottak végre M&A-tranzakciókat a globális vállalati szektorban.

A Refinitiv/FT-modellszámítás szerint ha az M&A-ügyletek ilyen ütemben folytatódnak, az idén megdőlhet a pénzügyi világválság előtti utolsó teljes évben, 2007-ben elért 4300 milliárd dolláros éves M&A-rekord.
Január óta csaknem 40 ezer ilyen tranzakciót jelentettek be a vállalatok, és ezek közül sok nagyon nagy, több tízmilliárd dollár értékű volt – áll az elemzésben.
Az eddig bejelentett idei megatranzakciók között volt az a több mint 30 milliárd dolláros ügylet, amelynek keretében a General Electric eladta repülőgéplízing-üzletágát a rivális ír AerCap lízingcégnek.

Az M&A-tranzakciók burjánzása a globális pénzügyi szolgáltatók bevételeit is felhajtotta. A JP Morgan például az idén eddig 3,6 milliárd dollár rekordjövedelmet könyvelt el befektetési banki díjakból.

Az idei M&A-tevékenység éllovasa a technológiai szektor: ebben az ágazatban jelentették be az új egyesülési és felvásárlási ügyletek 21 százalékát.
A Refinitiv/FT-elemzés szerint ez a szektor legmagasabb M&A-részaránya 2000-ben lezajlott “tech boom” óta.

Tavaly a technológiai szektor az M&A-tranzakciók összértékéből 16 százalékkal részesedett.

Az idén eddig 8742 M&A-ügyletet jelentettek be a globális technológiai szektorban 832 milliárd dollár értékben. A tavalyi azonos időszakban 301 milliárd dollár, 2019-ben 291 milliárd dollár értékű M&A-tranzakcióról született megállapodás a technológia vállalatok körében.

Az M&A-ügyletek hajtóerői közé tartozik a koronavírus-járvány idején felgyűlt hatalmas vállalati készpénztartalék.

A Moody’s Investors Service globális hitelminősítő Londonban ismertetett legutóbbi összesítése szerint az amerikai vállalati szektor nem pénzügyi profilú cégeinek készpénzállománya az idei év elejére 32 százalékkal 2150 milliárd dolláros rekordra emelkedett.

A Moody’s adatai szerint a technológiai cégek portfolióiban van a legnagyobb készpénzállomány, és e szektoron belül az öt legnagyobb készpénztartalékoló vállalat az Apple, a Microsoft, az Alphabet, az Amazon és a Facebook. (Kertész Róbert, MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink