Randstad-CEO: Minden tizedik vállalat leépítést tervez, sokan létszámstopot hirdetnek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 21. 09:46

Nehéz a gazdasági helyzet, a vállalatok csupán 38 százaléka tervez létszámbővítést, míg 49 százalék nem tervez változást. A vállalatok 9 százaléka ugyanakkor létszámleépítés mellett döntött. A vendéglátó ágazatban, a szállodaiparban, illetve a kereskedelem és a szolgáltatói szektor egyes részterületein is elkezdődött a leépítési hullám – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Baja Sándor-Randstad

Baja Sándor

A világ legnagyobb HR szolgáltatója szerint januárra a cégek kis szóródással átlagosan 9 százalékos fizetésemelést terveznek Magyarországon. Hozzátette, ha nem emelkedik érdemben a minimálbér, akkor erősödni fog a munkaerőhiány, mivel sokan külföldön fognak munkát vállalni. Emiatt a legkisebb bérek legalább kétszámjegyű megemelésére van szükség.

Tapasztalatai alapján milyen mértékben gyengült a munkaerő iránti kereslet? Melyek a leginkább érintett ágazatok?

Az év elején megkérdeztünk körülbelül 400 különböző méretű és iparágú vállalatot a foglalkoztatási terveikről. A válaszadók 89 százaléka bővíteni szerette volna a létszámot, illetve senki sem akart leépíteni. Ez komoly kihívást jelentett figyelembe véve a demográfiai helyzetet. Az elmúlt évben ugyanis 36 ezerrel többen mentek nyugdíjba, mint amennyien beléptek a munkaerőpiacra.

Szeptemberben újra megkérdeztük a vállalatvezetőket. A nehezebb gazdasági környezetben már csupán 38 százalékuk tervez létszámbővítést, míg 49 százalék nem tervez változást. A vállalatok 9 százaléka ugyanakkor létszámleépítés mellett döntött.

A vendéglátó ágazatban, a szállodaiparban, illetve a kereskedelem és a szolgáltatói szektor egyes részterületein is elkezdődött a leépítési hullám. Sokan létszámstopot vezettek be. Ez azt is jelenti, ha elmegy valaki az adott vállalattól, akkor nem lehet a helyére senkit felvenni. Például egyes lízingcégek határozott létszámstopot vezettek be.

Az online kereskedelem sem éli mostanában a fénykorát a magasabb inflációs környezet következtében. Sokan inkább személyesen mennek vásárolni, hogy megtakarítsák a szállítási költséget.

A teljes cikk itt olvasható… 

Kapcsolódó cikkeink