A Raiffeisen elemzői 3,8 százalékra emelték az idei növekedési előrejelzésüket

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 28. 11:22

A Raiffeisen Bank elemzői felfelé módosították az idei GDP-növekedési várakozásukat, 2017-re a gazdasági növekedés várható ütemét 3,8 százalékra növelték a korábbi 3,2 százalékról – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

kosar02

Közölte: a Raiffeisen elemzőit meglepték az idei első negyedéves statisztikai adatok, főleg az ipar bővülésére, illetve a beruházások alakulására vonatkozó számok. Hozzátette, az első negyedévhez képest mind a lakossági, mind a kormányzati fogyasztás erősödésére számítanak a második fél évben a bank szakértői.
Kiemelte: az idei átlagos inflációt 2,6 százalékra prognosztizálják, az infláció a második fél évben 3 százalék fölé emelkedhet.
Török Zoltán rámutatott: a bankközi kamatok idén a bank elemzői szerint a mostani rekordalacsony szinten maradnak, a forint euróárfolyama egész évben a 310-es szint közelében marad.
Kifejtette: a lakossági fogyasztás az első negyedévben elmaradt a pénzintézet elemzőinek várakozásaitól, de arra számítanak, hogy a második fél évben jelentősen erősödik a háztartások fogyasztása.
Kérdésre elmondta: véleményük szerint a munkaerőpiac tartalékai kimerültek, a vállalkozások az élőmunkát egyre inkább a modern technikával, technológiával helyettesítik. Úgy vélte: a közmunkában résztvevők bizonyos része hosszabb távon átterelhető a versenyszférába, illetve a környező országokból, a balkáni államokból lehetne még behozni, “importálni” dolgozókat a belföldi munkaerőpiacra.
A Raiffeisen elemzői szerint az olajárak a csökkenő kereslet hatására hosszabb távon is az 50 dollár körüli szinten maradnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink