Radikális reformra szorul az Egyesült Királyság élelmiszerrendszere Egészségünk bánja az olcsó élelmiszereket
A tömeges méretekben előállított olcsó és egészségtelen élelmiszerek valódi ára a közegészségügy válsága és a környezet pusztulása, állapította meg jelentésében a növekvő társadalmi problémákkal foglalkozó brit bizottság az RSA – írja a The Guardian nyomán a privatbankar.hu.
A jelentés elkészítésében számtalan szervezet működött közre, köztük nagy szupermarketek és élelmiszer nagykereskedések vezetői, egészségüggyel és a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek, de az érintett vidéki lakosságot is intenzíven bevonták a párbeszédbe.
A Bizottság határozott véleménye ezért az, hogy az Egyesült Királyság egész élelmiszergazdasági rendszerét az elkövetkező tíz évben radikálisan meg kell reformálni és hosszú távon is fenntarthatóvá kell tenni.
A Bizottság jelentésében – melyet egyébként Michael Gove, a környezetért felelős államtitkár is üdvözölt – arra a következtetésre jutott, hogy a gazdálkodók számára olyan feltételeket kell teremteni, hogy azt érezzék, érdemes áttérni a jelenleg folytatott intenzív, a földet és természetet kizsigerelő gazdálkodásról egy jóval organikusabb, a természet értékeit tiszteletben tartó növénytermesztésre és állattartásra.
A Bizottság erőteljesen kritizálta azt az évtizedek óta tartó kormányzati politikát is, mely az olcsó élelmiszerek előállítását támogatta és amely egyértelműen hozzájárult az elhízás és más egészségügyi problémák elterjedéséhez az országban. A kettes típusú cukorbetegség, mely egyértelműen a rossz minőségű táplálkozással függ össze, igen gyakori a szigetországban, az egészségügy évente erre 27 milliárd fontot költ.
Jelenleg az Egyesült Királyságban vannak a fejlett világ legolcsóbb élelmiszer árai, ugyanakkor itt a legelterjedtebb az úgynevezett élelmiszerszegénység is, ami miatt mind kevesebben engedhetik meg maguknak az egészséges táplálkozás luxusát.
Az Egyesült Királyság mezőgazdasága termeli az éghajlatváltozásért felelős gázok mintegy tíz százalékát a szigetországban, és ez a legnagyobb vadpusztító is, a kulcsfajok mintegy 67 százalékkal estek vissza és közel 13 százalékuk mostanra közel került a kihaláshoz is.
A jelentésben javaslatot tesznek ezért egy Nemzeti Természetvédelmi Szolgálat (National Nature Service) létrehozására is; a szervezet segítséget nyújthatna például abban, hogy minél több fiatal vállaljon ismét a mezőgazdaságban munkát, de egy fatelepítési program beindításával az éghajlati válság kezelésében is közreműködhetne.
A Bizottság a terjedelmes tanulmányban egyfajta agro-ökológiai fordulatot sürget megvalósítani a szigetországban, melynek keretében érdekeltté kellene tenni a gazdálkodókat az ebben való részvételre. A mogyoró és a dió például őshonos az Egyesült Királyságban, és néhány gazdálkodó most kezd termeszteni olyan növényeket, mint a lencse, valamint a bab és a borsó.
A váltás egyfajta táplálkozási forradalmat is feltételez, így például a húsfogyasztás sokkal kisebb szerephez jutna a jövőben. Egy új, nonprofit alapokon nyugvó Bank létrehozását is felvetik a tanulmányban. (privatbankar.hu)
Kapcsolódó cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >Rekordszámú visszaváltás: havi félmillió palackot adnak vissza a Kifli.hu vásárlói
Több mint 2,6 millió visszaváltott palack néhány hónap alatt –…
Tovább olvasom >WWF: minden eddiginél korábban jött el a túlfogyasztás napja
2025-ben minden eddiginél korábban jött el a túlfogyasztás napja –…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a fair trade Németországban
A németországi fair trade forgalom 2024-ben 11%-kal, 2,6 milliárd euróra…
Tovább olvasom >