Provance-ban már 2500 évvel ezelőtt készítettek sört
Az elsősorban boráról híres dél-franciaországi Provence-ban a sörfőzésnek is nagy hagyománya van: a legújabb felfedezések szerint 2500 éve is készült már itt sör.
A Montpellier-ben működő biorégészeti és környezetvédelmi központ kutatói először találtak a 2500 éves múltra utaló jeleket. A Human Ecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a régészek egy a Krisztus előtti V. századból származó házban, egy kerámiaedényben és egy kútban égetett és erjesztett árpát találtak.
A kutatók szerint a sörfőzők az árpát csíráztatták, majd a magok szárításával és megpörkölésével állították meg a folyamatot. Köszörűkővel szétzúzták a magokat, hogy malátát állítsanak elő. Ezt sörvízzel keverték és edényekben erjesztették. Ez az eljárás nagyban hasonlít ahhoz, amit ma is alkalmaznak a sörfőzés során.
A családok nagy valószínűséggel maguknak készítették a sört. Ez feltehetőleg egy helyi és nagyon régi hagyomány volt – mondta el a tanulmány vezetője, Laurent Bouby. A bortermelést ezzel szemben a Dél-Franciaországban élő emberek a Földközi-tenger egyéb régióiból bevándorló telepesektől tanulták.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az euróövezeti infláció 2,4 százalék volt március után áprilisban is
Az elemzői várakozásokkal összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon
Egyértelműen véget ért a recesszió Magyarországon, mostantól csak a növekedés…
Tovább olvasom >K&H: jól látszik az inflációs anomália, mást érzékelnek a vásárlók
Hiába fékezett nagyot az infláció, a K&H biztos jövő felmérésének…
Tovább olvasom >