Provance-ban már 2500 évvel ezelőtt készítettek sört
Az elsősorban boráról híres dél-franciaországi Provence-ban a sörfőzésnek is nagy hagyománya van: a legújabb felfedezések szerint 2500 éve is készült már itt sör.
A Montpellier-ben működő biorégészeti és környezetvédelmi központ kutatói először találtak a 2500 éves múltra utaló jeleket. A Human Ecology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a régészek egy a Krisztus előtti V. századból származó házban, egy kerámiaedényben és egy kútban égetett és erjesztett árpát találtak.
A kutatók szerint a sörfőzők az árpát csíráztatták, majd a magok szárításával és megpörkölésével állították meg a folyamatot. Köszörűkővel szétzúzták a magokat, hogy malátát állítsanak elő. Ezt sörvízzel keverték és edényekben erjesztették. Ez az eljárás nagyban hasonlít ahhoz, amit ma is alkalmaznak a sörfőzés során.
A családok nagy valószínűséggel maguknak készítették a sört. Ez feltehetőleg egy helyi és nagyon régi hagyomány volt – mondta el a tanulmány vezetője, Laurent Bouby. A bortermelést ezzel szemben a Dél-Franciaországban élő emberek a Földközi-tenger egyéb régióiból bevándorló telepesektől tanulták.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyszerre rajongunk a mesterséges intelligenciáért és tartunk tőle
Az Ipsos 2024 júniusában megjelent, 32 ország bevonásával és közel…
Tovább olvasom >Digitális vállalatok Magyarországon
Az elmúlt évtizedek alapján világosan látszik, hogy azok a cégek…
Tovább olvasom >Megnőtt a vegán ételek iránti kereslet a brit reptereken
Az Egyesült Királyság legnagyobb, a London Stansted, az East Midlands…
Tovább olvasom >