Programkavalkáddal készül a kenyérfesztiválra a Göcseji Falumúzeum
Színes programkavalkáddal készül a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum augusztus 20-ára, amikor a hagyományok szerint nagyrendezvénnyel ünneplik a múzeumalapítás és a népi gazdálkodás jeles napját.
A szabadtéri kiállítóhely 1968. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit – emlékeztetett Kostyál László a keddi programismertető sajtótájékoztatón. A Göcseji Múzeum igazgató-helyettese jelképesnek nevezte, hogy a falumúzeum napja az államalapítás és államalapító Szent István ünnepéhez, valamint az új kenyérhez kapcsolódik.
Hozzáfűzte: az új kenyér ünnepe fontos fordulót jelentett a paraszti gazdálkodásban, hiszen ezen a napon sütöttek először az új gabonatermésből kenyeret.
A Magyarok kenyere program az összetartozást, és egyben a paraszti életet szimbolizálja – emelte ki Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke.
Kitért arra is, hogy idén a gazdálkodók az időjárás viszontagságai miatt – a téli hektikus időjárás és a nyári szárazság – sokat aggódtak, hogy milyen lesz az idei búzatermés. A megyei elnök összegzése szerint – bár a mennyiség nem érte el a tavalyi rekordot – évek óta nem termett Zala megyében ilyen jó minőségű búza, mint idén. Augusztus 13-án kiváló minőségű búza érkezik Zalából Nemeshanyba, az összeöntés helyére: eddig 68 gazda juttatta el adományát, több mint 19 tonna búzát a gyűjtőhelyre – hangsúlyozta Süle Katalin.
Az összeöntött búzából visszahozott mennyiséget a tüskeszentpéteri malomban őrlik meg, és ebből a lisztből sütik meg a Magyarok kenyerét.
A kenyér hagyományos módon, három-négyórás kovásszal készül és kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz – erről már Buzsáky Ferenc, a Korona Pékség ügyvezetője beszélt. Elmondta, hogy a kovász érlelése után a pékmesterek formázzák, gömbölyítik a három kilogrammos kenyereket, a pihentetést, kelesztést követően pedig kemencében sütik ropogósra.
A Magyarok kenyerét augusztus 20-án, a falumúzeumban szegik meg. A kenyérsütés, kóstolás mellett hagyományőrző programokra, gyermekcsoportok bemutatójára is várják a látogatókat. A gyermekek számára tésztaformázási versenyt hirdetnek, a szépen formázott cipókat helyben ki is sütik.
A falumúzeumban lesz íjászat, kézműves játszóház, fajáték, kirakodó és kézműves vásár, valamint lehetőség nyílik lovaglásra és íjászatra is. A program Augusto Vazquez mexikói zenész műsorával zárul. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: a mindennapi kenyeret és a gazdák megélhetését nem lehet veszélyeztetni
A mindennapi kenyeret és a gazdák megélhetését nem lehet veszélyeztetni,…
Tovább olvasom >Nagy István: a Magyarok kenyere program a magyar gazdák hálaadása
A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar…
Tovább olvasom >Idén már 25 fiatalt támogat a Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogram
Második alkalommal hirdették meg a „Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogramot”…
Tovább olvasom >További cikkeink
IFFA 2025: A hús- és fehérjeipar vezető világvására
A frankfurti IFFA szakvásár a nemzetközi hús- és fehérjeipar legnagyobb…
Tovább olvasom >Meghosszabbítottuk az Inno d’Or – Év Innovációja 2025 verseny nevezési határidejét – így még 5 napig várjuk a nevezéseket!
2025-ben is indul a Trade magazin Inno d’Or – Év…
Tovább olvasom >Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >