Profikkal együtt

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

Tudd meg, mit szeretnének az emberek, azután add azt el nekik – tartja az amerikai mondás. Az alábbi koncepciót is ennek az elvnek megfelelően alakították ki: utánagondoltak, mire lehet szüksége egy középosztálybeli családnak, és reagáltak az igényekre. Kívülről nézve az étterembiznisz a szerencsések pénzkeresete, ám ez önmagában a nálunk gazdagabb országokban sem igaz. Dekonjunktúra, bővülő konkurencia – ilyenkor hívják a marketingeseket, és keresik a vendéget csalogató „szükséges pluszt”. Meglehet, így keletkeztek a témaéttermek, látványkonyhák, különleges felszolgálási módok, valamint az „apróbb” trükkök: séfasztal, sok idegen egy asztalnál, főzési tanfolyam és hasonlók. És most – az USA-ban – a „főzz nálunk otthonra!” kezdeményezés.

„Ételösszedobó konyha”
Kutatások szerint a dolgozó amerikaiak majdnem fele még késő délután sem tudja, honnan kerít valami ennivalót az aznapi vacsorához. A háztartások jelentős része időzavarban van, az utolsó percben hozza meg a döntést. Sok terméket és szolgáltatást alakítottak már ehhez az életvitelhez, a legújabb ezek közül az „étel-összedobó konyha”.
A Dream Dinners-lánc és sok független étterem szolgáltatása keretében a „vendégek” tucatnyi főétel, előétel és desszert közül válogathatnak, és időpontot foglalhatnak maguknak. A havonta változó menüről kiválasztott fogások megtisztított és feldarabolt alapanyagait, valamint az elkészítéshez szükséges eszközöket és munkafelületet biztosítják a bejelentkezők számára. A szükség esetén lépésről lépésre elmagyarázott recepteket viszonylag nem nehéz elkészíteni, és a próbálkozók a végén profi, de „házi készítésű” menüvel térhetnek haza.
A vendég megtakarítja a vásárlásra, de még a takarításra és mosogatásra fordított időt is. Maga a „főzés” hozzávetőlegesen kétórás elfoglaltságot jelent, de ha a jelenlévők megosztják egymás között a feladatokat, kevesebb idő alatt is végezhetnek. Amint elkészül egy-egy fogás, a nem aznapra készült adagokat fagyasztható csomagolásba teszik, feliratozzák. A vendégek hazaviszik a maguk készítette fogásokat, felhasználáskor kiolvasztják, és elvégzik a szükséges „utómunkákat”.
Az egyes elkészíthető fogások a hozzávalók és a szükséges előkészülettel töltött idő arányában vannak beárazva, de a legdrágább ételek is mélyen az éttermekben kapható hasonló fogások árai alatt maradnak.

Kritikák és dicséretek
Az Amerikában egyre népszerűbb, négy-öt éve indult szolgáltatástípus már franchise-ban is működik. A 80-nál is több ilyen szolgáltatással foglalkozó étterem szinte mindegyike változatos fogásokat, egészséges hozzávalókat ígér a fogyasztóknak.
A szolgáltatást kritikák is érik, amelyek szerint főzéskor a kreativitás is számít, mert az előkészített hozzávalókkal, lépésről lépésre haladva a főzés olyan, mint egy kifestőkönyv ábráinak kiszínezése. Ám mindezek nem befolyásolja a főzni szerető, de örökösen rohanásban lévő embere-ket, akik lelkesen veszik igénybe a háztartással járó gondok egy részét vállaikról levevő segítséget.
Vannak, akik kicsivel több időt szánnak a gyorskonyhára, és egyszerre megcsinálják a teljes havi menüt, amit aztán saját otthonukban, fagyasztva tárolnak. Mások nemcsak egymaguk főzőcskéznek, hanem magukkal viszik párjukat vagy barátaikat is, így a „munkával” töltött idő részben szórakozás, a közös programok tere is.
Sok vendég hálás azért is, mert ez a főzés szélesíti gasztronómiai ismereteit, hiszen profik magyarázzák el a szükséges folyamatokat, trükköket. Õk idővel sokkal változatosabban étkezhetnek odahaza is, mint hogyha mindig a néhány általuk ismert fogást főzték volna meg újra meg újra.
Az USA-ban sem borítékolt a haszon: a koncepción belül is vannak sikeres és sikertelen üzletek; nyilván, mint annyi minden más, ez is függ a séftől, üzletvezetőtől, a munkatársak hozzáállásától. Nem lehet elmenni azonban a tény mellett, hogy itthon is tendencia a kis konyhák építése az új lakásokban, hogy sokan tanulnak szívesen séfektől „élőben” is, hogy a cégek „összetartás-bulija” egyre többször a közös főzésről szól (erre specializálódó vendéglátó vállalkozásoknál is) – azaz a hasonló főzések buli-, tanulás-, ismerkedési lehetőség jellegére itthon is építhetők lennének hosszabb távú elképzelések.

Kapcsolódó cikkeink