Pozitív szépség, természet receptjei – fenntarthatóság az Unilevernél

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2021. 06. 10. 10:38

Popai logóIdén is online tartotta meg éves közgyűlését a POPAI Magyarország Egyesület. A szakmai rész a stratégiai és gyakorlati fenntarthatóság témája volt az Unilevernél, globális és kategóriánkénti lebontásban.

Az online térben megjelent tagok áttekintették és elfogadták a POPAI Magyarország Egyesület 2020-as, off- és online eseményekben is gazdag tevékenységét. „50:50 MZ/X Persona – siker és kudarc történetek, a különböző vásárló generációk mozgósítása” mottóval indult az év, de hamar hozzá kellett szokni az online élethez, ami új témát is adott, több találkozó és kutatás kitért a világjárvány hatásainak taglalására. Terítékre került az EuroShop kiállítás, a Z generáció, a personalizáció, a különböző korosztályok megszólítása különböző márkákkal és a multichannel – omnichannel is. Szeptemberben pedig ismét meghirdetésre került a POPAI Student Design Awards hallgatói displaytervező verseny az Essity Hungary és a SPAR támogatásával.

Új elnökségi tag

Lemondott posztjáról Barathy Tamás, aki 2008-tól, a POPAI újjáalakulása óta volt elnökségi tag. Nevéhez fűződtek olyan emblematikus események, mint a „Kihelyezések éjszakája” és az ausztriai boltlátogatások megszervezése. Munkásságát megköszönve sok sikert kívánt új tervei megvalósításához az Egyesület.

Kolonics Attila

Kolonics Attila, Artmatch, ügyvezető

Új elnökségi tagként Kolonics Attilát, az Artmatch tulajdonos-ügyvezetőjét választotta meg a közgyűlés. Kolonics Attila elmondta, hogy beszállítói és partnerei között is vannak POPAI vállalatok, ami közös nevezőt és kölcsönös megbecsülést, bizalmat épít ki, erősíti a munkakapcsolatokat. Elnökségi tagként a POP hazai és nemzetközi trendjeinek nyomon követését, az innovációk, együttműködési lehetőségek középpontba helyezését és az iparág szereplőinek aktív párbeszédét tartja kiemelt fontosságúnak.

Üzleti iránytű

A POPAI találkozó szakmai részének házigazdája Kanics Edina, az Unilever kategória és kereskedelmi marketing vezetője volt, aki a különböző területekért felelős CCD Manager kollégáit kérte fel a téma bemutatására. A bevezetőben Lengyel Krisztina kommunikációs vezető elmondta, hogyan fonódik össze az Unilever üzleti és fenntarthatósági stratégiája, hogyan valósulnak meg a progresszív, hiteles és konzisztens célok a Bolygó, a társadalom és az emberek jólléte érdekében. Kiemelte, hogy a nemzetközi és magyar vezetésben is 50-50 százalékos a férfiak és nők jelenléte.

Az Unilever egyedülálló fenntarthatósági vállalása, hogy az egyezmények szerint 2050-re előirányzott nettó zéró kibocsájtás megvalósítását 2039-re, az elvártnál 11 évvel korábban szándékoznak elérni.

Horváth Diána kiemelte, hogy a szépségápolásban a normális szó elhagyása és a pozitív szépség megélése köré fonják a fenntarthatósági törekvéseket, amelynek kiterjedt társadalmi és edukációs vonzatai is vannak. A küldetés kampányok, a lányok önbizalmának megerősítése, az etikus termékek és az állatkísérlet mentesség is stratégiájuk része.

Schmidt Anna hangsúlyozta, hogy az élelmiszer és jégkrém kategóriában a fenntartható élelmezés, a növényi tej és hús helyettesítők arányának növelése, a gyártási élelmiszer hulladék mennyiségének csökkentése, megmentése a főbb irányok. A só, cukor, kalória csökkentés minden terméknél napirenden van, az élvezeti érték megtartásával. A Knorr márka 50 új alapanyagról adott ki tanulmányt az egészségesebb táplálkozás érdekében.

Kevesebb, jobb és zéró műanyag

Kiss Katalin elmondta, hogy a háztartási vegyi áru kategóriában a mosás és tisztítás kellékeit a „Tiszta jövő” szellemében alakítják át. 2030-ra a szenet kizárólag növényi, tengeri és hulladék forrásból nyerik majd ki. Termékeiket folyamatosan zöldítik, kompaktálják, fejlesztik. Jó példa erre a Cif Természet receptjei variánsok és a Cif utántöltők. A világjárvány miatt megnövekedett a kereslet termékeikre, ugyanakkor a támogatásaikra is. A Domestos iskola mosdó felújítás programja 7 éve tart, idéntől pedig évente 100 iskolának ad az Unilever higiéniai csomagot.

Végezetül Horváth Diána bemutatta, hogy POP területen a fenntarthatóság összekapcsolódik a költséghatékonyabb működés és a hatékonyságnövelés célkitűzéseivel. Egyszerűsítették a folyamatokat, a tendereztetés, tervezés, gyártás, eszközlehívás területen. A dizájn terveket mesterséges intelligencia segítségével is kielemezik. Vizsgálják a bolti megvalósítás hatékonyságát is. Papír helyett digitális katalógusokat állítanak össze.

Minden termékcsoportra és a POP kezelésre is jellemző a csomagolás újragondolása, fenntartható irányba fejlesztése, könnyítése. Egyre kevesebb műanyagot használnak, abból is az újrahasznosított és újrahasznosítható változatokat részesítik előnyben.

Kapcsolódó cikkeink