Pörkölt per kilométer
Nem hat meg, hogy milyen sok kalóriát fogyasztottál? Nézd meg azt, mennyi sporttal tudnád az adott energiamennyiséget ledolgozni, mindjárt jobban odafigyelsz! A fogyókúrázókra nagyobb hatással van, ha az energiatartalom mellett feltüntetik, hány kilométert kellene gyalogolniuk a kalóriák elégetéséhez – állítja az aktivfogyas.hu által idézett kutatás.
Az elmúlt években az élelmiszerek címkézése jelentősen megváltozott, a gyártók ugyanis már nemcsak az összetevőket, hanem az élelmiszerek kalóriatartalmát is jelzik. De keveset tudunk arról, hogy ezek a címkék valójában hogyan érintik táplálkozási szokásainkat, ugyanis nincsenek meggyőző kutatási bizonyítékok. Az Észak-Karolina Egyetem szakértői ezért 800 önkéntes részvételével egy átfogó kísérletre vállalkoztak: a jelentkezőket négy csoportra osztották és arra kérték őket, hogy válasszanak maguknak valamilyen gyorsétteremi ételt. Az első csoportnak semmilyen információt nem adtak az ételekről, a második résztvevőinek megadták a kalóriatartalmat, a harmadik csoport tagjainak azt árulták el, hány perc gyaloglással tudják ledolgozni az ennivalót, a negyedik csoport tagjai pedig azt láthatták a címkéin, hogy hány kilométer sétába kerülne az adott étel. Az eredményekből – amelynek összefoglalása az Appetite oldalain jelent meg – kiderült, hogy azok, akik semmilyen információt sem kaptak, átlagosan 1020 kalóriát vettek magukhoz, ez a felnőtt napi ajánlott kalóriabevitel körülbelül 40 százaléka. Akik tudták az ételek energiatartalmát, csak 927 kalóriát fogyasztottak, míg a harmadik csoport tagjai 916-ot. A legkevesebb energiát azonban a negyedik csoport tagjai vitték be a szervezetükbe, átlagosan 826 kalóriát. A tudósok szerint – bár a kutatás kis létszámú volt, – az eredményekből úgy tűnik, hogy a kilométerszámlálós címkézés a leghatásosabb. Az emberekben ugyanis így jobban realizálódik az ételek energiatartalma. A résztvevők 82 százaléka egyébként azt mondta, hogy a fizikai aktivitást mutató címkék hatnak rájuk a legjobban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >