Pilot cukrász mestervizsga

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 11. 10. 09:32

Az Ipartestület szakértői által az MKIK felkérésére kidolgozott Pilot cukrász mestervizsga első verziója lezárult, nyáron még öt mesterjelölt vizsgázott sikeresen a programban. A projekt részleteiről és tanulságairól Erdélyi Balázs, az Ipartestület elnöke adott összefoglalót.

Cukrász logó

A jelöltek két napon át dolgoztak Lusztigh Marika segítségével a tanműhelyünkben, hogy a szigorú, de következetes vizsgabizottság elvárásainak megfeleljenek. Mind az öt jelölt kimagaslóan teljesített, a mestermunkáikra méltán lehetnek büszkék.

A mesterjelöltek a felkészítés során a modern cukrászati trendeket, legújabb technikákat is elsajátították és a minőségi alapanyagok használatának fontosságát is megismerték.

A szakma legjobbjaitól tanulhattak, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy világszínvonalú volt ez a Pilot program. Reméljük, hogy ezt követik majd a jövőben, a mindennapi munkájukba is be tudják csempészni az itt tanultakat, hosszú távon tudnak változtatni a szemléletükön, ami a magyar cukrászat további fejlődését fogja elősegíteni.

Pilot cukrász mestervizsga-horeca

Régiós felkészítő központok létrehozását is tervezik

Bármennyire is sikeres volt a munkánk, sajnos, a világ nem változik ilyen hirtelen. Mindenki számára bebizonyítottuk azt, hogy amit kitaláltunk, az megvalósítható. Természetesen ehhez megfelelő oktatókra, komoly tudásra és a legkorszerűbb tanműhelyre van szükség, ami nem áll rendelkezésre mindenhol.

Szakértőink, Lusztigh Marika, Kiss Zoltán és Karácsonyi Péter jelenleg is dolgoznak a mestervizsga megújításán, a Pilot programot hivatalos mestervizsga-szabályzattá készítik elő. Jelenleg nincs érvényben lévő hivatalos mestervizsga-szabályzat, így nem is lehet hivatalosan mestervizsgát indítani.

Pilot cukrász mestervizsga-horeca

Amit a legjobbaktól lesnek el!

Célunk továbbra is az, hogy jelöljenek ki, vagy hozzanak létre régiós felkészítő központokat – három-négy helyen az országban, egységes körülményekkel és követelményekkel, minimum olyan színvonalon, amilyet az ipartestület tanműhelyében már megvalósítottunk. A vizsgáztatás is csak úgy lehet egységes, ha egy országos vizsgaközpontban történik minden mesterjelölt vizsgája, mindenkinek ugyanolyan feltételek és követelmények mellett. Erre teljesen alkalmas az Ipartestület tanműhelye, amelynek adottságai és felszereltsége világszínvonalú. Így tudnánk garantálni a magas minőséget és az egyenlő elbírálást. Véleményünk szerint tarthatatlan az a jelenlegi állapot, hogy egy-egy mestervizsga között jelentős színvonalbeli különbség legyen, mivel minden cukrászmester ugyanolyan mesterlevelet kap, ugyanazt a címet kapja, ezért legyen korrekt és egységes a vizsgarendszer, a vizsgakövetelmény is. A felkészítés óraszámát 180 órában határoztuk meg, szerintünk ennyire minimum szükség van ahhoz, hogy tisztességes felkészítést tudjunk biztosítani a jelentkezőknek.

Az új munkaanyag már leadásra került, amelyben ezeket a célokat újra leírtuk és kifejtettük. Reméljük, hogy hamarosan törvényerőre emelkedik, és abban a formában, ahogy kidolgoztuk. A szakmai álláspontunk nem változott, továbbra is ugyanazt az irányt képviseljük, a szakmai szervezetekkel és társszakmákkal teljes egyetértésben együttműködve.//

Kapcsolódó cikkeink