Piaci biztonságra van szükség az új KAP-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 28. 11:38

Egy új piaci biztonsági háló kialakítására valamint az áringadozások kezelésére van szükség az unió új, még formálódó Közös Agrárpolitikájában (KAP). A szóban forgó mechanizmusoknak a 2014. után életbe lépő új Közös Agrárpolitika fontos elemét kell képezniük. Erről Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszélt szerdán az OMÉK-on egy szakmai tanácskozáson tartott előadásában. A konferencián a szakemberek a formálódó új KAP-ról mondták el véleményüket.

A mezőgazdaság a különféle gazdasági ágak közül az egyik leginkább kiszolgáltatott a természeti és egyes társadalmi folyamatoknak – hangoztatta a miniszter. Hozzátette: így a mezőgazdasági tevékenységet igen sokféle és jelentős mértékű kockázat nehezíti. A legfontosabb kockázatok közül kiemelte a biológiait, a természetit valamint a globális ármozgásokból és egyéb piaci folyamatokból adódó különböző nehézségeket.

Fazekas Sándor emlékezetett arra, hogy az Európai Unióban a biológiai és a természeti kockázatok kezelésére már most is léteznek különböző eszközök. Példaként hozta a kárenyhítési rendszereket, amelyeket a tagállamok maguk működtetnek. Hozzátette: így van ez Magyarországon is. Ezeknek a kockázatoknak a kezelésére az unió biztosítási díjtámogatást illetve több segélyalapot is működtet.

A piaci kockázatok közül azok egy részét a KAP piaci intézkedései kezelik. Aláhúzta azonban, hogy az elmúlt években egyre többször megfigyelhető szélsőséges áringadozásokkal szemben egy új megközelítési módra van szükség. Ezért az unió Bizottsága – figyelembe véve a magyar elnökség által megfogalmazott következtetéseket is – egy olyan mezőgazdasági jövedelemstabilizációs rendszerre tesz majd javaslatot, amely kifejezetten az árkockázatokkal szemben nyújt védelmet.

A fórumon elhangzott: a bizottsági javaslat várhatóan még ez év októberében nyilvánosságra kerül. Ekkor teszi hozzáférhetővé ugyanis a testület azokat az alapelveket, a Közös Agrárpolitika alappilléreit, amelyek meghatározzák majd a 2014-től érvényes új KAP működését.

Fazekas Sándor véleménye az volt, hogy a jövőben a Közös Agrárpolitika szabályozásán keresztül is törekedni kell arra, hogy az emberek alapvető életszükségleteihez nélkülözhetetlen árucsoportoknál ne alakulhassanak ki az elmúlt években megfigyelhető pénzügyi buborékok és összeomlások. Ezek gazdasági hatásai ugyanis előre nem kiszámítható kockázatokat hordoznak, olyanokat, amelyek legtöbb esetben nem vállalhatók.

A miniszter jelezte: egy olyan,a piaci zavarok elhárításában szerepet játszó piaci biztonsági háló kialakítására van szükség, amely megfelelő biztonságot nyújt a termelőknek az egyre gyakoribb áringadozások esetében is.

munkatársuntól

Kapcsolódó cikkeink