Pesszimisták a magyar borászok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 22. 11:10

Az időjárási kihívások ellenére a szőlőtermelőknek sikerült több szőlőt leszedni a tőkéről, de a termésátlag még mindig alacsony. Az energiaválság miatt a szükséges anyagok ára is emelkedett, és a munkaerő is drágult, ami tovább nehezítette a termelést.

A minőségi bor iránti kereslet erős maradt

Az idei szőlőszüret a somogyi Villányi Borvidéken és az ország más részein is nehézségeket hozott a változékony időjárás és a termelési kihívások miatt. Az éghajlatváltozás hatására a tavasz és nyár során gyakoriak voltak a nagy esőzések és hőhullámok, ami súlyos növényvédelmi problémákat okozott a szőlőültetvényeken.

Az egy főre eső borfogyasztás az utóbbi években jelentősen csökkent Magyarországon: főként a fehérborok keresettek, különösen a sauvignon blanc. Ugyanakkor jó hír, hogy a minőségi bor iránti kereslet erős maradt, és a sauvignon blanc népszerűsége tovább nő – írja a HelloVidék.hu.

Az idei szüret eredményeit csak a szüret után lehet majd pontosan megállapítani, de a termelők már most felkészültek a nehézségekre.

Kapcsolódó cikkeink