Pesszimisták a magyar borászok
Az időjárási kihívások ellenére a szőlőtermelőknek sikerült több szőlőt leszedni a tőkéről, de a termésátlag még mindig alacsony. Az energiaválság miatt a szükséges anyagok ára is emelkedett, és a munkaerő is drágult, ami tovább nehezítette a termelést.

A minőségi bor iránti kereslet erős maradt
Az idei szőlőszüret a somogyi Villányi Borvidéken és az ország más részein is nehézségeket hozott a változékony időjárás és a termelési kihívások miatt. Az éghajlatváltozás hatására a tavasz és nyár során gyakoriak voltak a nagy esőzések és hőhullámok, ami súlyos növényvédelmi problémákat okozott a szőlőültetvényeken.
Az egy főre eső borfogyasztás az utóbbi években jelentősen csökkent Magyarországon: főként a fehérborok keresettek, különösen a sauvignon blanc. Ugyanakkor jó hír, hogy a minőségi bor iránti kereslet erős maradt, és a sauvignon blanc népszerűsége tovább nő – írja a HelloVidék.hu.
Az idei szüret eredményeit csak a szüret után lehet majd pontosan megállapítani, de a termelők már most felkészültek a nehézségekre.
Kapcsolódó cikkeink
Ez lehet az oka a vörösbor-fogyasztás drámai visszaesésének
Az elmúlt években világszerte érzékelhető a vörösbor-fogyasztás visszaesése – és…
Tovább olvasom >Alumíniumpalackos bort vezet be a brit Aldi
Április 14-től alumíniumpalackos saját márkás borral bővül az Aldi kínálata…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >További cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: stagnáló piacon egyensúlyoz a magyar édesipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és…
Tovább olvasom >Linamar és Gallicoop vezeti továbbra is a Békés vármegyei TOP100 vállalati listát
Továbbra is a Linamar Hungary Zrt. és a Gallicoop Zrt.…
Tovább olvasom >