Pesszimisták a magyar borászok
Az időjárási kihívások ellenére a szőlőtermelőknek sikerült több szőlőt leszedni a tőkéről, de a termésátlag még mindig alacsony. Az energiaválság miatt a szükséges anyagok ára is emelkedett, és a munkaerő is drágult, ami tovább nehezítette a termelést.
Az idei szőlőszüret a somogyi Villányi Borvidéken és az ország más részein is nehézségeket hozott a változékony időjárás és a termelési kihívások miatt. Az éghajlatváltozás hatására a tavasz és nyár során gyakoriak voltak a nagy esőzések és hőhullámok, ami súlyos növényvédelmi problémákat okozott a szőlőültetvényeken.
Az egy főre eső borfogyasztás az utóbbi években jelentősen csökkent Magyarországon: főként a fehérborok keresettek, különösen a sauvignon blanc. Ugyanakkor jó hír, hogy a minőségi bor iránti kereslet erős maradt, és a sauvignon blanc népszerűsége tovább nő – írja a HelloVidék.hu.
Az idei szüret eredményeit csak a szüret után lehet majd pontosan megállapítani, de a termelők már most felkészültek a nehézségekre.
Kapcsolódó cikkeink
Nagyot változtak a borfogyasztási szokások: ma már a könnyedebb, gyümölcsös vörösborokat vásároljuk szívesen
Az ünnepi asztalról nem hiányozhat egy palack kiváló vörösbor, amely…
Tovább olvasom >Liptai Zsolt lett az év bortermelője
A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2024 elismerését…
Tovább olvasom >8 millió palack szeszesital és 225 visszaváltó automata várja a vásárlókat
8 millió palack, illetve doboz alkoholos itallal készült a Tesco…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >