Perlusz László: a kiskereskedelemben több ezer vállalkozás bezárt, a turizmus-vendéglátás nehéz helyzetben van

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 17. 12:08

Perlusz László, a VOSZ főtitkára az InfoRádiónak adott interjújában beszélt 2023 vállalkozói kilátásairól. Alapvetően optimista, de fontosnak tartja, hogy „ne csak egy-két nagyvállalat húzza a GDP-t, a kkv-k nagy része is ússza meg a válságot”.

Sok kkv lehúzta a rólót

„A növekedési fordulatot mi is nagyon várjuk, nagyon szeretnénk. Annyira nem vagyunk optimisták, mint sok szereplő, de alapvetően mi is derűlátóak vagyunk. Az elmúlt három évben egyik válságból a másikba mentünk át, indult a Covid-válsággal, utána jöttek az alapanyag-, nyersanyag-ellátási problémák, hiányok keletkeztek, egy autóra is annyit kellett várni lassan, mint 30 évvel ezelőtt. Utána jöttek az energiahordozók árai, valamint az elmúlt egy év kamat- és árfolyamproblémái”

– sorolta az InfoRádióban Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára.

„A termelékenysége is nő a magyar vállalkozásoknak, ha lassan is, csökken a különbség a nagyvállalatok, a multinacionális cégek és a kkv-k között termelékenységben, és 2020 előtt öt-hat éven át némi tartalékot is tudtak képezni”

– folytatta.

Azért az egy-két hónapon belüli növekedési fordulatban nem hisz.

„Talán a gazdasági visszaesést el tudjuk kerülni ebben az évben, 1-1,5 százalékos növekedés reális is lehet, arra kell figyelni, hogy a több százezres kkv-réteg is fel tudjon ülni erre a vonatra, ne csak néhány nagy cég húzza a GDP-t, a kkv-k nagy része is ússza meg a válságot!”

Az energiakrízisnek pedig még koránt sincs vége, az első durva energiaszámlákat még csak októberben kapták meg a vállalatok.

„Azt azért látjuk, hogy a bolti kiskereskedelemben több ezer vállalkozás lehúzta a rolót, ez nem jelent gazdasági összeomlást, de például a turizmus-vendéglátás ágazat egésze nagyon nehéz helyzetben van, várják a tavaszt-nyarat, az indulást”

– tette hozzá Perlusz László.

Kapcsolódó cikkeink