Percenként történik lopás az angol boltokban

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 08. 00:00

Megrázó bűnözési adatok kerültek nyilvánosságra Nagy-Britanniából. A válság hatására éves szinten több, mint 1 milliárd font értékű áru tűnik el a boltokból, növekszik a kiskereskedelmi egységekben elkövetett bűncselekmények száma.

Percenként történik bolti lopás Nagy-Britanniában, azaz naponta közel 1500 ilyen bűncselekmény történik a szigetországban – derül ki a Brit Kereskedelmi Szövetség legfrissebb adataiból. Egy év alatt harmadával nőtt a lopások száma, egyértelműen a gazdasági válságnak, az elszegényedésnek köszönhetően.
A szervezet számítása szerint a bolti szarkák évente legalább 1,1 milliárd font (328 milliárd forint) kárt okoznak. Ez az összeg azonban csak a regisztrált eseteket tartalmazza, pesszimista vélemények szerint a kár valójában ennek a duplája is lehet.
Különösen aggasztó, hogy növekszik a bolti eladók ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma is. Éves szinten 22 ezer ilyen támadást regisztráltak, növekszik a fizikai fenyegetettség, de a szóbeli zaklatás, sértegetés is egyre gyakoribb.
Európában Nagy-Britanniában követik el a legtöbb bolti lopást, világszinten is csak az Egyesült Államok és Japán előzi meg a briteket a meglehetősen negatív rangsorban.
Egy korábbi kutatás – mely 42 ezer európai bolt adatait összesítette –  kimutatta: a bolti tolvajok átlagos zsákmánya nagyjából 24 ezer forintra rúg.
A tolvajok már nem csak a legszegényebbek közül kerülnek ki, hanem a középosztály tagjai körében is egyre többen fordulnak a bűnözés felé, elsősorban korábbi életszínvonaluk fenntartása érdekében – írja a Penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink