Péntektől uniós rendelet drágítja a pizzát és a süteményt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 28. 13:18

Július 1-től már 25 százalékos áfát kell felszámítani az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott sütemények, pizzák után – tette közzé az adóhatóság a Pénzcentrum.hu megkeresésére. Ha valaki elviszi a termékeket az üzletből, akkor továbbra is a kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsot lehet felszámítani.

Három nap múlva hatályba lép az Európa Tanácsnak a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló uniós irányelvhez kapcsolódó végrehajtási rendelete (Vhr.), amely meghatározza az éttermi, illetve a vendéglátó-ipari szolgáltatásokat.

A Vhr. 6. cikke értelmében az éttermi és vendéglátó-ipari szolgáltatások olyan szolgáltatások, amelyek kész- vagy félkész ételek és/vagy italok emberi fogyasztásra szánt értékesítéséből állnak, és amelyeket az azonnali fogyasztást lehetővé tevő megfelelő kiegészítő szolgáltatások kísérnek. Az ételek és/vagy italok értékesítése tehát csak az egyik összetevője a teljesítésnek, amelyben a szolgáltatások vannak túlsúlyban.

Az éttermi szolgáltatás a szolgáltatásnyújtó létesítményeiben, a vendéglátó-ipari szolgáltatás pedig a szolgáltatásnyújtó létesítményein kívül történik. Nem tekintendő ezen meghatározás szerinti éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész ételek és/vagy italok, olyan értékesítése – függetlenül attól, hogy az magában foglalja-e a fuvarozást vagy sem – amelyet nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás.

Általánosságban a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek tartoznak a kedvezményes áfakulcs alá. Nem vonatkozik ez azokra az élelmiszerekre, amelyek 20 tömegszázaléknál több kolbászt, húst, vágási mellékterméket, belsőséget, vért, halat, rák és rákfélét, puhatestű vagy más gerinctelen víziállatot vagy a felsoroltakból álló bármilyen keveréket tartalmaznak. A legalább 40 tömegszázalék kakaót tartalmazó élelmiszer-készítmények sem adózhatnak az alacsonyabb áfakulccsal.

Ebből következően a 18 százalékos áfakulcs csak akkor alkalmazható a kedvezményezett termékek esetén, ha azokat termékértékesítés keretében adják el – válaszolta kérdésünkre az adóhatóság. Vagyis ha a termék fogyasztásához az értékesítő biztosítja a felszolgálást, terítést, megfelelő eszközöket, azok tisztántartását, kulturált környezetet, helyiséget, vagyis az értékesítés jellegében a szolgáltatás dominál, annak csak egy részeleme az adott “termék eladása”, akkor szolgáltatásnyújtásról van szó. Ez esetben az értékesítés nem tartozik a kedvezményes adómérték alá.

Vagyis, ha valaki elviszi a cukrászdából a süteményt, a pékségből a kenyeret, vagy házhoz szállíttatja a pizzát, akkor 18 százalékos áfát kell fizetnie. Ha viszont az étteremben, cukrászdában, esetleg látványpékségben kívánja késsel, villával elfogyasztani, akkor 25 százalékos áfát kell az eladóknak felszámítaniuk.

A kedvezményes áfakulcs pontosan két évvel ezelőtt, 2009. július 1-jén lépett hatályba. Egyebek között a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékekre is vonatkozik, ilyenek például a cukrászsütemények és a pizzák többsége. Az induláskor akkor is hónapokig kétféle áfakulcsot kellett alkalmazni az említett termékek kétféle értékesítési módja szerint. Majd október közepén a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkára úgy foglalt állást, hogy a az értékesítés módjától és a fogyasztás helyétől függetlenül alacsonyabb forgalmi adót lehet felszámolni a kedvezményezett termékekre.

Most viszont már nincs pardon: az Európa Tanács végrehajtási rendelete minden tagállam számára kötelező, s az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatában megjelenő értelmezések szerint is be kell tartani – hívja fel az adóhatóság.

Továbbra is nagy kérdés, hogy mi van abban az esetben, ha valaki papírtálcán, evőeszköz nélkül, de az üzletben fogyasztja el a sütijét, pizzáját.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ügyvezetősége levelet írt a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkárának, melyben kéri, hogy a tárca illetékesei vizsgálják meg az EU-s rendelet jogszerűségét és alkalmazhatóságát. A kétféle áfakulcs alkalmazása a cukrász vállalkozásoknak rendkívüli terhet jelent, sok olyan folyománya van, melyek nagy többsége ellehetetleníti a cukrász kis- és középvállalkozásokat és támadási felületet nyújt az őket ellenőrző hatóságoknak – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink