Párlatkészítő technológiát fejleszthet ki a miskolci Hagyó Kft.
Több mint 360 millió forintból fejleszthet ki párlatkészítő technológiát a borászati, pálinkafőző és gyümölcsfeldolgozó berendezések tervezésével, gyártásával és kivitelezésével foglalkozó miskolci Hagyó Kft. – közölte a cég az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a projekt célja egy innovatív pálinka- és párlatkészítő technológiai rendszer prototípusának és annak részegységeinek kifejlesztése és egy exportképes élelmiszeripari gyártóberendezés-család létrehozása.
A Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése című pályázati felhívásban egy olyan innovatív fejlesztés valósul meg, melyben egy komplex párlatkezelő technológiát dolgoznak ki.
Mint írták, annak ipari alkalmazása esetén „magas minőségű, a piacnak leginkább megfelelő, irányítottan és tudatosan befolyásolt párlatok minőségi párlatok előállítása válik lehetővé”, lerövidítve azok pihentetési és érlelési idejét.
A beruházásban az Ipar 4.0 alapján kifejlesztenek egy új konstrukciójú modern, az inert gázok szabályozott használatára alkalmas lepárló- valamint egy párlatérlelő és felügyelő berendezést is – közölték.
A projekthez a Hagyó Kft. 225,41 millió forint feltételesen vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el az Innovatív pálinka és párlatkészítő technológiai rendszer prototípusa és részegységei kifejlesztése című pályázattal, mely a Széchenyi Terv Plusz programban valósul meg.
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalat nettó árbevétele a legutóbbi üzleti évben 629,2 millió forint, egy évvel korábban 674,4 millió forint volt. Adózott eredménye 2022-ben 6,5 millió forintot, míg 2021-ben 13,2 millió forintot tett ki.
Kapcsolódó cikkeink
Válságban a legális pálinkagyártás: az adómentes magánfőzés torzítja a piacot
A magyar kereskedelmi pálinkafőzdék helyzete tovább romlik, forgalmuk mélypontra süllyedt,…
Tovább olvasom >Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >