Paprikafesztivál Szegeden

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 09. 26. 11:00

Minden a paprikáról szól október 5-én Szeged-Alsóvároson. A fesztiválon bemutatják a fűszernövény múltját és jelenét, számtalan felhasználási módját és különleges fajtáit.

paprika

A fesztivál két helyszínen zajlik, mivel kapcsolódik az alsóvárosi Napsugaras Tájház programjaihoz. A Ferences Látogatóközpontban a kolostori hagyományok, a gasztronómia és a paprika jótékony hatásai kapnak főszerepet – mondta Petri Márta főszervező, az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont vezetője a szerdai sajtótájékoztatón.

A házfőnök Kiss Didák testvér felidézte: 1444-ben, amikor a ferencesek megérkeztek Alsóvárosra, az ispotályban kezdtek dolgozni és magukkal hozták a paprikát, annak termesztési módját is. Ezzel gyógyászati és megélhetőségi lehetőséget hoztak az itt élőknek. Elsőként gyógyításra használták, később fűszerként is elterjedt a növény. A paprikát pálinkába áztatták és elsősorban a maláriát, valamint a szúnyogcsípést kezelték vele hatékonyan, emellett belsőleg is alkalmazták az elegyet: ez lehetett az oka annak, hogy a későbbi járványok a térségben 30-40 százalékkal kevesebb áldozatot szedtek, mint az ország más részein.

Október 5-én újra megnyitják a kolostori ispotályt, ahol a látogatók gyógyteafőzetekkel, paprikás mézzel gyógyíthatnak is. A fűszerpiacon megismerhetik a különböző paprikafajtákat növény, őrlemény vagy akár élelmiszer formájában is, de a kolostorban betekinthetnek a kódexmásolók életébe is. Többféle paprikás krumplival várják a vendégeket, emellett a gasztronómiai bemutatókon kínai és spanyol paprikás ételekkel találkozhatnak a látogatók. Természetesen a szegedi paprika elmúlt 250 évéről is szó esik. A kóstolók után bárki “feldobhatja” ruhatárát: különböző paprikás sablonokkal varázsolhatja újjá ruháit és vászoncipőit, majd tárlatvezetéssel egybekötött kolostori sétára indulhat. Kulik Melinda, a Napsugaras Tájház vezetője elmondta: bár már harmadszor rendezik meg a szegedi paprika népszerűsítésére a fesztivált, elsőként kapcsolódnak a ferencesekhez. A tájházban a paprikával kapcsolatos népi tevékenységek várják a látogatókat, így lesz paprikafűzés, de lehet törni, hasítani és őrölni is. Emellett különféle folklórprogramok lesznek: délután a szegedi Délikert Néptánc együttes vezetésével menettáncban a kolostorhoz vonulnak, miközben a talpalávalót a Ménkű Banda húzza. Este tartják a paprikaszentelést, majd a nap a Paprika Bállal zárul. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink