Papírforma

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 22. 08:00

Február 23–24-én, Magyarországon az UKBA keretei között rendezték a 2010-es Cukrász Junior Világbajnokságot – ennek eredményeit és tanulságait foglalja össze alábbi cikkünk.Európa, Ázsia és Dél-Amerika 12 országából érkezett 17 versenyző között két magyarnak is szurkolhatott az 500 férőhelyes lelátón helyet foglaló nagyérdemű. A nézők a szakmának a szervezők által nagyon várt képviselői helyett sokkal inkább a kiállítás látogatói közül kerültek ki. A 23 év alattiak korosztályába tartozó, többségében már több ilyen erőpróba tapasztalatával a tarsolyukban érkező ifjú tehetségek között, információink szerint, csak a mieink voltak tanulók.
Az itthon eddig ismeretlen élő verseny izgalmas hangulata újdonságként hatott a magyar közönség számára. A versenyzőknek 2×8 órában számos, jórészt a napi termékekkel kapcsolatos feladatot kellett megoldaniuk; a bonbonok és torták kivetítőkön követhető készítése során látott mozdulatokból, trükkökből nem egy magyar cukrász is sokat tanulhatott volna – már ha eljön. Az eredmények nagyjából a papírforma szerint alakultak, a győztes nagy pontelőnnyel a német Angelika Huber lett, őt két japán, majd a koreai, a tajvani és a svájci versenyző követte.

A vb-n két fiatal magyar versenyző indult. A hazánkat a 2009-es Calgary WorldSkills versenyen is képviselő 22 éves Tapaszti Nikoletta (felkészítője Mihályi László), aki idén teszi le szakmunkásvizsgáját, reménykedett, hogy a középmezőnyben végezhet. Sajnos a próbaversenyhez hasonlóan most is kicsúszott az időből, nem mindegyik munkáját sikerült befejeznie, amit a bírók keményen meg is toroltak a pontszámokban. Az időtúllépéstől félt az első élő versenyén részt vevő, ugyancsak 22 éves Lestár Enikő is (felkészítője Birkás Gábor), aki szép eredményt várt magától, nagy önbizalommal végezte munkáját, és időben be is fejezte azt, ezzel közvetlenül Nikoletta mögött a 14. helyen végzett. A lányok nem keseredtek el, tetszett nekik a vb légköre, elképzelhetőnek tartják, hogy felnőtt versenyeken is indulnak majd.

Birkás Gábor, Enikő felkészítő tanára korábban nem volt munkakapcsolatban tanítványával. A szakember úgy véli, kevesen alkalmasak ilyen mentori feladat elvégzésére; nem is annyira a képességek hiánya a probléma, hanem hogy Magyarországon ezt anyagiakban és időben nehéz egyeztetni a mindennapi munkával.


Pataki János ipartestületi elnök szerint a lányok tisztességgel helytálltak, helyezésükből a konzekvenciát a szakmának kell levonnia.
– Hogy a megfelelő fiatal szakemberek kapták-e meg a részvétel lehetőségét, arra a kérdésre utólag nem lehet válaszolni, de sokatmondó, hogy egy ilyen megmérettetésre milyen kevesen jelentkeznek. A németek precizitása, a távol-keletiek szakmával szembeni alázata, a legjobbak csillogó szeme valahol magyarázatul szolgál a végeredményre is. Mindezek fényében magától értetődő az a következtetés is: az oktatók képzését mielőbb meg kell oldania a szakma vezetésének. A versenyek szintjén ez sajnos azt jelenti: ha a fiatalok motiváltabbak lennének, és tucatjával neveznének a cukrászbajnokságokra, akkor sem biztos, hogy lenne elegendő megfelelő képességű szakember felkészítésükre.
Nem egyértelmű a szakma reakciója sem az élő versenyre; lényegi kérdés, hogy a látottak után hogyan tudják elfogadni az eddigi megmérettetésekhez képest jóval komolyabb versenytípust. Az ipartestület elnöksége már döntött arról, hogy az Év cukrásza versenyt a Hoventán, vagy valamikor a jövő ősszel hasonló feltételek mellett fogjuk lebonyolítani. Nem biztos, hogy egy ilyen erőpróbára sokan neveznek, de a versenykiírás megváltoztatásával tovább nem várhatunk; a világ cukrászatában lezajlott változásokhoz alkalmazkodnunk kell.

Balogh László mestercukrász, a zsűri magyar tagja az első hat helyezett eredményét teljesen reálisnak tartja, de a középmezőny, azaz a skandináv és Benelux országok erősen összeszavaztak, és nagyon szigorúan pontozták a lányainkat. A magyarok munkájának színvonalában hatalmas a fejlődés, állítja a 2006-os és 2008-as vébén is zsűriző szakember, aki szerint hátrány, hogy ez a korosztály itthon alig jelentkezik versenyekre, és hogy tanulókkal kellett kiállnunk fiatal profikkal szemben.

Kapcsolódó cikkeink