Papíralapon

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 03. 28. 08:00

A vendéglátóüzletek nem kis hányada még 2008-ban is a higiéniai eszközök minőségén próbál spórolni, amelyek átlagszínvonala a HoReCa-szektorban messze alulmúlja a vendégigényeket. Mindemellett javuló tendencia tapasztalható – egy igényes étterem nem képzelhető el színvonalas higiéniai papírtermékek nélkül.Egy vendéglátóhely számára a higiéniai problémák hosszú távon komoly károkat okozhatnak, de nemcsak ezért érdemes jól megválasztani az ott használt papíreszközöket; a megfelelő minőségű papírtörülközők vagy -szalvéták az üzlet fogyasztói megítélésében is jelentős szerepet kapnak.
– Mint minden újdonság térhódítása, ez is lassú folyamat – értékelte Galló Attila, a Tork HoReCa-menedzsere a higiéniai helyzet változását a hazai vendéglátásban. – Erős nyomás nehezedett a vendéglátósokra pár évvel ezelőtt a HACCP-rendszer bevezetése idején. Ám az igazi vendéglátósok már az előtt az időszak előtt is tudták, hogy erre a területre oda kell figyelni. A legnehezebb arról meggyőzni a vásárlókat, amikor egy első látásra drágább, de a használat során az addiginál takarékosabb rendszert kínálunk.

A változtatást a fejekben kell kezdeni
Galló Attila szerint túl lassú a folyamat, hogy a konyhákban használatos textiltörlőt egyszer használatos, direkt konyhai célra kifejlesztett papírtörlőkre váltsák fel. Osztja ezt a véleményt Várvölgyi Tímea is, a Forest-Trend Kft.-ről Assist-Trend Kft.-re idén februárban nevet váltott cég marketingvezetője. Kiemelte, hogy a változtatást a fejekben kell megkezdeni, a szektor minden szereplőjében ki kellene alakulnia a felelős higiéniai szemléletmódnak, mert egy kis odafigyeléssel is sokat lehet javítani a higiéniai állapotokon.
Az Assist-Trend Kft. számos konyha- és mosdóhigiéniai terméken túl a terítéshez szükséges papíreszközöket is biztosítja az éttermeknek. Tényként kezelik, hogy napjainkban a terítési kultúra a funkcionalitáson túlmenően egyre inkább a megjelenésre, látványra koncentrál, készüljön a terítés bármilyen anyag felhasználásával. Így színes Trend szalvétáik mellett exkluzív megjelenésű és minőségű, damaszthatású Duni asztalterítési termékeket is kínálnak, amelyek között megtalálhatók asztali futók, bankett-tekercsek, asztalközepek, damaszthatású szalvéták, alátétpapírok. Az Assist-Trend Kft. vállalja alátétpapírok és poháralátétek egyedi logózását is.
A higiéniának a gasztronómiában betöltött fontos szerepére építi tevékenységét a Tork is. Galló Attila úgy fogalmazott, hogy termékeik, szolgáltatásaik az asztaltól a konyhán át a mosdóig segítik a komfortérzet kialakulását, és követik a szigorú higiéniai előírásokat. Külön is felhívta figyelmünket az itthon bevezetés előtt álló, új termékfajtáikra: a kreatív termékfejlesztés eredményének tekinthető, evőeszközök befogadására alkalmas úgynevezett „Service” szalvétára, és a kávéházaknak, cukrászdáknak ajánlható, kellemes vaníliaillatú dekorszalvétára. A cég új slágere még az érintésmentes papíradagolást biztosító, elegáns, takarékos, lapnagyságot és adagolást egyaránt szabályozó rozsdamentes kéztörlő-adagoló.
A vendéglátásban is egyre intenzívebb a verseny, egyrészt fontos a márkaépítés, másrészt a vendég ösztönzése a márkahűségre. Ennek az elvnek egyik eszköze a vendéglátóhely logója, és annak megjelenítése. A Tork gyáraiban több mint 30 szalvétagyártó gép állítja elő – akár 5 színnel is – csaknem egész Európa számára a logózott szalvétákat. Évente több mint 20 000 klisé alapján 6 milliárdnál is több emblémás szalvéta készül.

Terjed az ökopapír
A nagy gyártókat ebben az iparágban sem kerülik el a modern környezetvédő trendek. Az Assist-Trend tapasztalatai szerint a HoReCa-szektorban is kialakulóban van egy olyan réteg, amelyik számára egyre fontosabb a környezetbarát termékek, anyagok használata. Ám ma még hiába forgalmaznak környezetbarát papírtermékeket, az irántuk megnyilvánuló igény egyelőre elmarad a várakozásoktól. Várvölgyi Tímea büszkén tett említést az egyrétegű, natúr toalettpapír és az eko minőségű termékek mellett a cég kínálatában szereplő különleges környezetbarát toalettpapírról, amely esztétikus megjelenésű, vízzel érintkezve gyorsan lebomlik, így a szűkebb átmérőjű emésztőrendszerekben sem okoz dugulást.
Galló Attila fontosnak tartotta kiemelni, hogy már a papír, ha nem tartalmaz műanyag szálakat, maga is környezetbarát. A természetben könnyen lebomlik, és különösebb levegőszennyezés nélkül elégethető. A papír előállításának technológiája már nem ennyire környezetbarát, ám a Tork gyárai példamutatók az újrahasznosított higiéniai papíráruk előállításában, főleg a toalett- és a kéztörlő papírok területén.


Kapcsolódó cikkeink