Pálinka Éjszakája, 2023
Pálinka Éjszakája címmel gasztronómiai vacsora estet rendezett a Pálinka Nemzeti Tanács, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a minőségi pálinka mértékkel történő fogyasztását és felhívja a figyelmet arra, hogy a pálinka nem csak nemzeti italunk, hanem minőségi étel alapanyag és étel fűszer is egyaránt.
A fővárosi degusztációs vacsoraesttel egyidőben 17 vidéki és fővárosi helyszínen 19 étteremben és 3 pálinkafőzdében, valamnt egy cukrászdában pálinkával késztett ételekből álló egyedi menüt fogyaszthattak az érdeklődők.
A Pálinka Nemzeti Tanács három év után ismét életre hívta a Pálinka Éjszakája című gasztronómiai kezdeményezést, melynek célja, hogy hazánk első számú hungarikuma a pálinka ne csak alkoholos italként, hanem éttermi alapanyagként, akár fűszerként is a hazai éttermek érdeklődésének középpontjába kerüljön és ezzel egyidőben a fogyasztók is pálinka gasztronómiai élményhez jussanak.
A kezdeményezéshez az országban bármelyik étterem csatlakozhatott, a feladat mindössze annyi volt, hogy az ital lapon kínált pálinkákhoz, velük harmóniában lévő degusztációs ételsort készítsenek és kínáljanak az éttermek séfjei. Az idei évben Soprontól Vásárosnaményig összesen 19 vidéki étterem és néhány pálinkafőzde és cukrászda is részt vett a kezdeményezésben. Az éttermekben az ételsorokat a séfek kreativitása inspirálta. Minden séf saját menüt kreált és az elkészített ételek mellé választott pálinkával össze kóstoltathatta vendégeivel a pálinka és az étel ízvilágát. A Pálinka Éjszakája központi gálavacsorája Budapesten, az MTA székházában működő Akadémiai Klub Rendezvényhelyszínén került megrendezésre, szakmai közönség előtt, séfek, étterem tulajdonosok, szakújságírók kóstolhatták meg a helyi étterem degusztációs ételsorát.
A Pálinka Nemzeti Tanács támogatja, elősegíti a pálinkák gasztronómiai értékének növekedését. Céljuk a mérsékelt alkoholfogyasztás népszerűsítése mellett az is, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, hogy a magyar pálinka a magyar gasztronómia első számú alkoholos itala és egyedülálló hungarikumunk, a magyar pálinka széles körben elismert legyen nemzetközi értelemben is.
A Pálinka Nemzeti Tanács természetesen a magyarság gazdag kulturális örökségének népszerűsítésén túl ezzel a rendezvénnyel a gasztronómiai turizmus fellendítését is szolgálja. A pálinka fogyasztása több, mint csak egy ital, ez egy életérzés, egy kapcsolódási lehetőség a hagyományokhoz és a helyi közösségekhez.
Kapcsolódó cikkeink
2024-ben is megrendezik a #vadateszem kampányt
A #vadateszem forgalomélénkítő és vadhúst népszerűsítő kampány 2024. november 22-én…
Tovább olvasom >Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Viharos év a légi közlekedésben: fizetésképtelenséget jelentett légitársaságok világszerte
Az idei év nehézségei sok légitársaság számára jelentettek komoly kihívást.…
Tovább olvasom >(EN) Kortárs (étel)művészet – A nap képe
Sajnos ennek a bejegyzésnek csak EN nyelvű változata van.
Tovább olvasom >A fine dining tálalás utolsó fél évszázada – A nap videója
Zanzásított bemutató az elmúlt 50 év food styling történetéről.
Tovább olvasom >