Pálinka Éjszakája, 2023
Pálinka Éjszakája címmel gasztronómiai vacsora estet rendezett a Pálinka Nemzeti Tanács, azzal a céllal, hogy népszerűsítse a minőségi pálinka mértékkel történő fogyasztását és felhívja a figyelmet arra, hogy a pálinka nem csak nemzeti italunk, hanem minőségi étel alapanyag és étel fűszer is egyaránt.

A kezdeményezéshez az országban bármelyik étterem csatlakozhatott
A fővárosi degusztációs vacsoraesttel egyidőben 17 vidéki és fővárosi helyszínen 19 étteremben és 3 pálinkafőzdében, valamnt egy cukrászdában pálinkával késztett ételekből álló egyedi menüt fogyaszthattak az érdeklődők.
A Pálinka Nemzeti Tanács három év után ismét életre hívta a Pálinka Éjszakája című gasztronómiai kezdeményezést, melynek célja, hogy hazánk első számú hungarikuma a pálinka ne csak alkoholos italként, hanem éttermi alapanyagként, akár fűszerként is a hazai éttermek érdeklődésének középpontjába kerüljön és ezzel egyidőben a fogyasztók is pálinka gasztronómiai élményhez jussanak.
A kezdeményezéshez az országban bármelyik étterem csatlakozhatott, a feladat mindössze annyi volt, hogy az ital lapon kínált pálinkákhoz, velük harmóniában lévő degusztációs ételsort készítsenek és kínáljanak az éttermek séfjei. Az idei évben Soprontól Vásárosnaményig összesen 19 vidéki étterem és néhány pálinkafőzde és cukrászda is részt vett a kezdeményezésben. Az éttermekben az ételsorokat a séfek kreativitása inspirálta. Minden séf saját menüt kreált és az elkészített ételek mellé választott pálinkával össze kóstoltathatta vendégeivel a pálinka és az étel ízvilágát. A Pálinka Éjszakája központi gálavacsorája Budapesten, az MTA székházában működő Akadémiai Klub Rendezvényhelyszínén került megrendezésre, szakmai közönség előtt, séfek, étterem tulajdonosok, szakújságírók kóstolhatták meg a helyi étterem degusztációs ételsorát.
A Pálinka Nemzeti Tanács támogatja, elősegíti a pálinkák gasztronómiai értékének növekedését. Céljuk a mérsékelt alkoholfogyasztás népszerűsítése mellett az is, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, hogy a magyar pálinka a magyar gasztronómia első számú alkoholos itala és egyedülálló hungarikumunk, a magyar pálinka széles körben elismert legyen nemzetközi értelemben is.
A Pálinka Nemzeti Tanács természetesen a magyarság gazdag kulturális örökségének népszerűsítésén túl ezzel a rendezvénnyel a gasztronómiai turizmus fellendítését is szolgálja. A pálinka fogyasztása több, mint csak egy ital, ez egy életérzés, egy kapcsolódási lehetőség a hagyományokhoz és a helyi közösségekhez.
Kapcsolódó cikkeink
Visszajönnek a klasszikus pálinkaízek
2024 igazán jó évnek számított a gyümölcsök tekintetében az Alföldön,…
Tovább olvasom >Szűkülő piacon kell boldogulniuk a pálinkafőzdéknek
A magyar pálinkafőzdék egyre nehezebb helyzetben találják magukat, ahogy a…
Tovább olvasom >Zsugorodó polcokon
Piac, természet, jogszabályok – egyik sem kímélte túlságosan a minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ma is megbéníthatja az európai turizmust egy vulkán?
Tizenöt évvel az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörése után, amely…
Tovább olvasom >Nemzetközi árajánlati rendszer – átláthatóbb rendezvényszervezési piac
Nemzetközi árajánlati rendszer bevezetését javasolja a MaReSz a rendezvénypiac számára.…
Tovább olvasom >Túlturizmus Európában: vízágyús tüntetések Barcelonában, tiltások Budapesten
A rövid távú lakáskiadás, a turistahordák és az infrastruktúra túlterheltsége…
Tovább olvasom >