Palackban talál magára az ivójoghurt

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 01. 08:00

Nem új jelző a probiotikus, mégis úgy tűnik, hogy mostanában válik a joghurtpiac hajtóerejévé. Ez ugyanis a fogyasztók által leginkább preferált hozzáadott érték, amely erősebb szempontnak bizonyul még a tejből készült termékek utóbbi időben tapasztalt markáns árnövekedésénél is. Főleg, ha új csomagolásban és kommunikációval eddig kiaknázatlan fogyasztási helyzeteket teremt.A kényeztetés és a funkcionalitás örök versenyfutásában most az utóbbi tett szert némi előnyre a joghurtok piacán. Legalábbis, ha azt tekintjük, hogy az egészségre (különösen az emésztésre) gyakorolt jótékony hatással operáló natúr joghurtok eladása nőtt, míg a leginkább ízeivel ható gyümölcsjoghurtoké némileg csökkent tavaly, a Nielsen adatai szerint.
Ráadásul a natúr termékek iránti érdeklődés úgy növekedett, hogy árszínvonaluk jelentősen nőtt, miközben a kereskedelmi márkák részesedése szinten maradt.
– A bővüléshez nagyban hozzájárult a piacot közel 60 százalékkal vezető natúr Danone Activia – tudjuk meg Kiss Beátától, a Danone Kft. vállalati külső kapcsolatok igazgatójától. – A három alapvető joghurtkategóriát (egészséges, hagyományos, kényeztető) figyelembe véve nyilvánvaló, hogy a trend az egészséges szegmens irányába tolódik el, és ez a folyamat az idén folytatódik. Az egészségszegmensbe sorolt joghurtok eladása több mint 50 százalékkal növekedett a tavalyi év ugyanezen időszakához képest.
Az önkényeztetés és egészségtudatosabb táplálkozás mellett a környezetünk védelme is egyre nagyobb hangsúlyt kap. A SOLE-MIZO Zrt. a tavalyi év második felében újította meg SOLE Flört márkanéven gyümölcsjoghurtjait.
– Ily módon valamennyi SOLE joghurtunkkal egységes arculatban találkozhatnak fogyasztóink – mondja Paragi Emese, a SOLE-MIZO Zrt. márkamenedzsere. – Ebbe a körbe tartoznak a nagyobb kiszerelésű (450 és 900 grammos), „kancsós” gyümölcsjoghurtjaink, amelyeket erdei gyümölcsös ízben is lehet kapni 2007 őszétől. A termék csomagolása környezetbarát, hiszen 40 százalékban kalcium-karbonátot tartalmaz, amely lebomlik. Ezen kívül poharas, gyümölcsdarabos joghurtjaink esetében is egy újabb ízvariáns került bevezetésre, valamint finom, desszertjellegű Flört réteges joghurtjaink is megújult grafikával láthatóak.

Fogyasztás menet közben
A palackos (ivó) joghurtok az ízesített joghurtok teljes piacának már nem egészen 10 százalékát teszik ki, sőt, a natúr joghurtok között már meg is haladták ezt az értéket. Nagyon dinamikus, két számjegyű növekedést mutat ez a kiszerelési forma.
– A fogyasztóknak fontos, hogy olyan helyzetekben is álljon rendelkezésükre finom, egészséges és könnyen fogyasztható termék, amikor nincs lehetőség leülni és kényelmesen, kanállal elfogyasztani a joghurtot. Vagyis munkában, iskolában, útközben, sportolás előtt-után-közben – ad magyarázatot a népszerűségre Pesti Borbála, a Friesland Hungária Zrt. marketingmenedzsere (Milli).
– Ahhoz képest, hogy néhány éve az ivójoghurt-kategóriáról még azt gondolták, nem lesz hosszú életű, az eredmények és polcképek azt igazolják, még mindig nem kevés lehetőség van a további fejlődésre – teszi hozzá Strasser-Kátai Bernadett, a Mona Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. – A hazai fogyasztó, aki egészségesen akar élni, és tudatosan sportol, a sporthoz megfelelő tápértékű és szerkezetű táplálékot visz magával. Számára az 500 milliliteres kiszerelés nem sok, de úgy látjuk, hogy az átlagfogyasztó nem a visszazárható, nagyobb kiszerelésű ivójoghurtokat keresi, hanem a kisebb, 250, illetve 100 milliliteres kiszerelésűeket. Ennek megfelelően a megújult Montice probiotikus ivójoghurtjaink is 250 milliliteres adagok lesznek.
– Itt kell megemlíteni azt is, hogy a multi-pack egyre inkább tért hódít az egyes kiszerelésekkel szemben – fűzi hozzá Kiss Beáta a Danone részéről –, hiszen a fogyasztók számára a heti egy bevásárlás mellett ez a csomagolási forma jóval nagyobb kényelmet biztosít.

Kategóriatágító innovációk
Bár a piaci verseny indokolja a márkák széles ízválasztékát, alapízekben már rég- óta nincs számottevő változás: az eper, a málna, a barack teszik ki az eladások meghatározó többségét.
– Néhány kiegészítő íz – például az erdei gyümölcs – szépen fejlődik, de az egzotikusabbakkal szemben (egrestől a maracujáig) egyelőre óvatosság jellemzi a fogyasztókat – jegyezte meg Kiss Beáta.
Nagy sikert aratnak viszont az olyan innovációk, amelyek a kényeztetést és a funkcionalitást ötvözik.
– Ennek remek területe az ízesített joghurtok és a tejalapú desszertek kategóriája, ahol a Friesland eddig is és ezután is rendszeresen jelentkezik újdonságokkal – mondja Pesti Borbála. – A határok e két kategória közt felpuhulnak, és kisebb-nagyobb átfedések máris vannak: az emberek a magasabb zsírtartalmú, ízesített krémjoghurtokat desszertként, édességként fogyasztják. De akár kiváló példa erre a Milli Túróvarázs is, amely ugyan a desszertkategóriában van jelen, de az alapja egy finom krémjoghurt.
A kategória tágításával más márkák is próbálkoznak. A Mona Hungary által forgalmazott, szójából készült termékeket átfogó Joya márkavonalába például a poharas joghurtokon kívül beletartoznak még az „on-the-go” shake-ek is, praktikus és egyedi kiszerelésben, továbbá a prebiotikus rostokat tartalmazó Szójaktív joghurtital.
– Ezek a joghurtok – mondja Strasser-Kátai Bernadett – valójában szójagurtok, hiszen bár valódi, tejmentes bázisú joghurtkultúrával készülnek, de 100 százalékosan növényi alapúak. Az eddigi natúr, barackos és epres ízeket követi az erdei gyümölcsös, kiszolgálva a lassan táguló fogyasztói igényeket.

Van még potenciál az egészségben
A Danone Kft. legfrissebb újdonságai az Activia márkán belül a gyümölcsök és zöldségek finom és egészséget szolgáló ízeit is magukban rejtik, ezzel egy újabb növekvő fogyasztói igényt kívánnak kielégíteni.
Az egészség, a jó közérzet megőrzésében még nagy potenciál rejlik. Nyugat-Európában például a Danone már olyan joghurttal is megjelent (Essensis név alatt), amelynek fogyasztása a bőr szépségét segíti elő, egy másik termékük pedig, a Danacol, a szervezet kedvező koleszterinszintjéhez járulhat hozzá.
– A gyümölcsjoghurtok piacán nagyon fontos a fogyasztók tájékoztatása, a termékek közötti különbségek megértetése – húzza alá Kiss Beáta. – Éppen ezért a marketingeszközök széles skáláját használjuk márkáink támogatására: a tv-reklámoktól kezdve a fogyasztói promóciókon keresztül egészen a vásárláshelyi ösztönző programokig.
– A SOLE-MIZO Zrt.-nél a Mizo márka alá az alapvető tejtermékeket soroljuk, így a natúr joghurtot is – beszél a cég márkapolitikájáról Paragi Emese. – A SOLE márka alá pedig a magasabb hozzáadott értékű termékek, mint a kancsós, gyümölcsdarabos, réteges gyümölcsjoghurtok tartoznak.
A Friesland Hungária Milli márkájával eddig elsősorban a desszertjoghurt-szegmensben volt jelen. Idén márciusban került bevezetésre a probiotikus Milli joghurtital, két ízben: eper-málna és barack-maracuja.
– A probiotikus Milli joghurtital bevezetését nemcsak eladáshelyi reklámanyagokkal és kereskedelmi sajtóbeli megjelenésekkel, hanem széles körű instore kóstoltatási aktivitással is támogatjuk, hogy a fogyasztókkal megismertessük a terméket – mondja Pesti Borbála.
A Mona ugyancsak részt kér a pro-biotikus termék forgalmából. Most jelentek meg a 250 milliliteres probio-tikus Montice joghurtcsaládjukkal, két ízben, 250 grammos, palackos csomagolásban.
A joghurtszegmens valószínűleg további innovatív, európai fogyasztói igényeken edződött kategóriákkal, hiánypótló termékekkel fog színesedni, hiszen például a Mona Hungary Kft. új tulajdonosi szerkezetében is e kategória szakértőjeként, vállalkozó szellemű és kutatás-fejlesztésben erős tulajdonosi kör képviselteti magát.
Szalai László

Kapcsolódó cikkeink