Óvatosan az online vásárlással!

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 09. 00:00

Egyre többen keresnek fel internetes oldalakat annak reményében, hogy olcsóbban találnak karácsonyi ajándékokat. Az áruházi eladások várhatóan nem nőnek a tavalyihoz képest, az online vásárlás azonban valószínűleg népszerűbb lesz az ünnepek alatt, mint ta

Nem árt ugyanakkor az óvatosság: az elmúlt két évben átlagosan minden ötödik online vásárló esett áldozatául netes bűnözőknek, akik nem csak a számítógépünket tehetik tönkre, hanem pénzt csalhatnak ki tőlünk, vagy akár a személyazonosságunkkal is visszaélhetnek. A MarkMonitor és a Symantec közös felmérése szerint a webshopok 24 százaléka nagy valószínűséggel hamisított vagy lopott árut is kínál.  A "dizájn táska" (designer handbags) kereső-kifejezésre kapott találatok 67 százaléka például nagy valószínűséggel nem jogtiszta árut próbál értékesíteni. Ha egy fogyasztási cikk nevét írjuk be a keresőbe, átlagosan a fizetős találatok 17 százaléka olyan oldal, ahol hamisított vagy lopott árut kínálnak.
A Symantec megfigyelései szerint a hálaadás, karácsony és az újév közeledtével megnő az ünnepi témájú levélszemét mennyisége is. A spam nemcsak bosszantó dolog, de kártékony szoftverek vagy adathalász támadás közvetítője is lehet – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink