Ötvenmillárdot költhetnek a nyugdíjasok Erzsébet utalvánnyal

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 03. 13. 10:25

A nyugdíjasok már 50 milliárdot költhetnek el Erzsébet utalvánnyal, hiszen kétszer kapnak, ami pedig tekintélyes hányada lehet az Erzsébet utalványos piacnak. Ez az élelmiszer és vendéglátó piacnak, ahol az Erzsébet utalvány beváltható, 1%-a körül mozog – olvasható a blokkk.com-on.

A KSH 2016-ig részletes adatokat tett közzé az Erzsébet utalványok kibocsátásáról és beváltásáról. Ez az adatszolgáltatás 2017-ben megszűnt.
A 2017-es utalványos cafetéria piacról így csak keveset, sőt, inkább semmit sem lehet tudni, annyi azonban sejthető, hogy a 100 ezer forintos pénzjuttatási lehetőséggel éltek a vállalkozások, hiszen olcsóbb, kisebb költséggel jár az utalványadásnál az alkalmazottak részére. Feltehetően az Erzsébet utalvány juttatás szorult vissza emiatt, bár lehet, hogy a Szép kártya is vesztett emiatt teret. A cégek persze csak óvatosan nyúlhattak bele a cafetéria juttatásokba a munkaerőhiány miatt, hiszen elvenni ilyen munkaerőpiaci helyzetben nem szerencsés.

A 2017-es esztendőt megelőző időszakról vannak azonban részletes adatok, amelyekből arra azért lehet következtetni, hogy a kormány nyugdíjasoknak adott Erzsébet utalványa sokat visszapumpált a feltételezett piacvesztésből. 2017-ben ugyanis kétszer kaphatnak a nyugdíjasok Erzsébet utalványt, aminek piaca együtt 50 milliárdos nagyságrendűre becsülhető (áthúzódó beváltásokkal és a be nem váltásokkal most nem nagyon számolgatva). Ez viszont az ismert esztendők Erzsébet utalványos piacának a nagyságrendeket tekintve hozzávetőleg harmada, tehát nem kevés.

2014-ben és 2015-ben viszonylag állandó irányzatok jellemezték az Erzsébet utalványok piacát, 140-150 milliárd forint körüli éves kibocsátással és beváltással. 2016-ban volt egy megugrás, negyedével bővült az utalványos piac a kibocsátás oldalán, aminek három oka volt. Egyrészt a munkaerőhiány miatt tolták a cafetéria juttatásokat is a cégek év közben, másrészt év vége előtt még megszórták a dolgozókat Erzsébet utalvánnyal, kihasználva az akkor még kedvező szabályozás utolsó pillanatait. És 2016 decemberében elindult a nyugdíjasok utalványpiaca is. Az utalványbeváltás már csak közel ötödével nőtt 2016-ban, amiből látszik, hogy a nyugdíjasok a decemberben kapott utalványok egy jelentős részét csak 2017-ben válthatták be. (blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink