Ötven új hely a Magyar Konyha Balaton 2024 Gasztrokalauzában
Mintegy háromszáz étterem, strandbisztró, kávézó, lángosozó és cukrászda, köztük ötven új hely szerepel a Magyar Konyha magazin Balaton 2024 Gasztrokalauzában.

A balatoni gasztronómia ugyanis régóta nem csak a strandbüfékről szól
Tizenkettedik alkalommal jelenik meg a Magyar Konyha Balaton Gasztrokalauza. Felemelő dolog ennyi ideje nyomon követni a Balaton-környéki konyhaművészet fejlődését – idézte fel a kiadvány keddi budapesti sajtóbemutatóján Lévai Anikó, a magazin szerkesztőbizottságának elnöke, emlékeztetve arra, hogy a szerkesztők még a pandémia idején sem „bátortalanodtak el”.
Mint kiemelte, a Balaton önálló régió, nem is elsősorban földrajzi, inkább kulturális okokból. „A Balaton nagyon a miénk, a Balatonhoz mindannyian érzelmileg kötődünk” – fogalmazott.
Elmondása szerint amikor a Balaton Gasztrokalauzt megálmodták, az volt a cél, hogy a magyar családok ne csak élményekkel, hanem jó szájízzel jöjjenek haza a tó mellől, a balatoni gasztronómia ugyanis régóta nem csak a strandbüfékről szól.
Lévai Anikó emlékeztetett arra is, hogy a Magyar Konyha idén már 48 éves, ezzel a régió leghosszabb múltra visszatekintő gasztrokulturális magazinja.
Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője arról beszélt, hogy a Balaton nem engedi el a „klottgatyás” nosztalgiákat, egymás mellett működnek az évtizedes lángosozók és a fine dining helyek.
Az idei Balaton 2024, akárcsak elődei, nem étteremkalauz, nincs benne pontozás, „körmös”, inkább kulináris ajánlat a Balatonra látogatók számára – közölte, hozzáfűzve: a kötet egyaránt bemutat kultúrbisztrókat, halsütödéket, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket és borászatokat is.
Vinkó József felidézte, hogy a gasztrokalauz első számába alig sikerült 170 helyet összeszedni, majd a pandémia előtt már 400 fölé értek, de aztán szigorítottak a szerkesztők.
A balatoni vendéglátás aktuális helyzetéről szólva elmondta, hogy megtorpanás érezhető, számos vendéglátóhely nem nyitott ki a járványhelyzet után, ám rengeteg új cukrászda és fagylaltozó várja a tóhoz érkezőket.
A kötet alrégiók szerint tekinti át a balatoni vendéglátóhelyeket, külön listában emeli ki a Michelin-kalauz által is ajánlott helyeket, illetve a legjobb Balaton körüli borászatokat; étterem, strandbisztró és cukrászda/fagyizó kategóriákban pedig saját TOP10-es listákkal segíti az olvasókat.
A Balaton 2024 gasztrokalauz szerdától kapható a Magyar Konyha nyári dupla számával együtt.
Kapcsolódó cikkeink
Országos Étterem Hét: a cél a minőségi gasztronómia elérhetőbbé tétele
Az Országos Étterem Hét elsődleges célja, hogy kedvező áron mutassa…
Tovább olvasom >Hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon a Balatonnál
Hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon szombaton a Balatonnál, ez a…
Tovább olvasom >A séf legyen egyéniség!
A 2024. év egyik Gundel-díjazottja a csendes, szerény, ám annál…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gyorsuló infláció Magyarországon: brutális élelmiszerdrágulás és kérdéses hatékonyságú intézkedések
2025 februárjában ismét gyorsult az infláció Magyarországon: a fogyasztói árak…
Tovább olvasom >Megjelent az árrésstop részletes szabályozása: kiket érint és milyen termékekre vonatkozik?
A Magyar Közlönyben megjelent a kormány által bevezetett árrésstop részletes…
Tovább olvasom >A pulykaágazat kihívásai és lehetőségei: így látja a jövőt a Gallicoop
A pulykahús évekig a hazai és nemzetközi piac egyik meghatározó…
Tovább olvasom >