Ösztöndíjakkal segítjük a rászoruló országok élelmezésbiztonságát

Szerző: STA Dátum: 2022. 12. 07. 09:50

„Hazánk a hétköznapokban hasznosítható, fontos mezőgazdasági ismereteket ad át a fejlődő országok élelmezési szakembereinek. A problémákat helyben kell megoldani, és többek között ezzel a sikeres tanulmányi programmal segítjük a rászoruló országokat” – hangsúlyozta Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO-ösztöndíjprogram ünnepségén.

(Fotó: Pixabay)

Az Agrárminisztérium 2022-ben is folytatta a közel 15 éve elkezdett ösztöndíjprogramot, amelyben fejlődő országokból érkezett hallgatók részére biztosít ösztöndíjat magyarországi agráregyetemeken. A program kezdete óta mintegy 46 ország 370 hallgatója kapta meg a támogatást mester szintű tanulmányainak folytatásához. Az újonnan felvett hallgatókat az agrártárca, a fogadó hazai agráregyetemek, valamint a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala képviselői köszöntötték december 7-én, Budapesten az Agrárminisztériumban.

Dr. Ökrös Oszkár helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy az ösztöndíjprogram fontos alappillére a FAO és Magyarország közti szoros együttműködésnek

Ennek fő célja a globális élelmezésbiztonság növelése és a fenntartható fejlődési célok teljesítése. Az érintett országokból érkező diákok olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amellyel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását. Mint mondta, Magyarország számos eszközzel segíti a fejlődő világot az agrárproblémák helyben történő megoldása érdekében. „A végzett agrárösztöndíjasok közül többen ma már vezető beosztásban dolgoznak hazájukban. Mindez lehetővé teszi ezen országok irányában a szakmai és tudományos együttműködés erősítését, Magyarország befolyásának növekedését, továbbá a gazdasági kapcsolatok és az exportunk élénkítését” – emelte ki a helyettes államtitkár.

AM

Kapcsolódó cikkeink