Ősztől drágulhat a kenyér
Szeptembertől 5-10 százalékkal emeli a kenyérféleségek és más termékei árát a Lipóti Pékség a munkabérek növekedése miatt. Más cégek szerint a lisztárak emelkedése is kenyérdrágulást vonhat maga, de számos sütőipari vállalkozás egyelőre kivár az árnöveléssel – írja az agrarszektor.hu.
A dolgozói válságra hivatkozva szeptemberben 5-10 százalékos árnövelést tervez a Lipóti Pékség – mondta a Kossuth Rádiónak Tóth Péter, a Lipóti Pékség Kft. tulajdonosa. A cég döntését azzal indokolta, hogy nehéz megtartaniuk a munkaerőt, mivel sokan inkább külföldön vállalnak munkát. Bécsben például a minimális havi munkabér is 1500 euró, ezért ahhoz, hogy Magyarországon tudják tartani az embereket, évente 15-20 százalékkal is emelniük kell a béreken. Így maradhatnak ugyanis versenyképesek a munkaerőpiacon – tette hozzá.
Ilonka Boldizsár, a Jászapátiban található Jász-Sütőház Kft. ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor a lisztárak fogják a legjobban befolyásolni az idei kenyérárakat, de szerinte egy hónapot még biztosan várni kell, hogy kiderüljön, milyen áron értékesítik majd a malmok a lisztet. A molnárok egy része a drágább búza miatt biztosan emeli majd a lisztárakat, de sütőipari információk szerint lesznek olyan malmok is, amelyek nem drágítják a lisztet.
Országos szinten 5-10 százalékos lisztáremelést tervez a malomipar, amely egyes bejelentések szerint már augusztusban megkezdte az árnöveléseket. A molnárok elsősorban amiatt drágítanák a lisztet, hogy tonnánként 5-6 ezer forinttal emelkedett a búza ára tavalyhoz képest. Az idei szezon elején kialakult, 44-45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási búzaárak nagyjából 10 százalékkal magasabbak a múlt évinél.
Akadnak viszont olyan sütőipari vállalatok is, amelyek egyelőre nem emelik a kenyérárakat, mivel szerintük a piaci viszonyok ezt most nem teszik ezt lehetővé. Jelenleg „túltermelés” van kenyérből, és a piacon szinte csak nagyon olcsó, vagy nagyon drága termékek vannak, de a két véglet közötti árkategóriájú termékeket alig találni – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Rotter Jenő, a székesfehérvári ALBA-KENYÉR Sütőipari Zrt. vezérigazgatója.
Más iparági vélemények szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy például az osztrák kenyérárak átlagosan ötször-hatszor, de akár tízszer nagyobbak a magyar áraknál, és ez az állapot nem tartható fent sokáig. Ha a pékáruk piacán nem történik a közeljövőben változás, hosszabb távon még akár ellátási zavarok is kialakulhatnak az országban – vélik sütőipari szakértők. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A Balkánon vett sütőipari vállalatot a Grupo Bimbo
A világ legnagyobb sütőipari cége, a mexikói Grupo Bimbo felvásárolta…
Tovább olvasom >Idén már 25 fiatalt támogat a Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogram
Második alkalommal hirdették meg a „Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogramot”…
Tovább olvasom >Magyarország átvette a Békekenyér-kezdeményezés elnökségét Németországtól
Jövőre Magyarország látja el a berlini fal leomlásának emlékére Németország…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >