Ősztől drágulhat a kenyér
Szeptembertől 5-10 százalékkal emeli a kenyérféleségek és más termékei árát a Lipóti Pékség a munkabérek növekedése miatt. Más cégek szerint a lisztárak emelkedése is kenyérdrágulást vonhat maga, de számos sütőipari vállalkozás egyelőre kivár az árnöveléssel – írja az agrarszektor.hu.
A dolgozói válságra hivatkozva szeptemberben 5-10 százalékos árnövelést tervez a Lipóti Pékség – mondta a Kossuth Rádiónak Tóth Péter, a Lipóti Pékség Kft. tulajdonosa. A cég döntését azzal indokolta, hogy nehéz megtartaniuk a munkaerőt, mivel sokan inkább külföldön vállalnak munkát. Bécsben például a minimális havi munkabér is 1500 euró, ezért ahhoz, hogy Magyarországon tudják tartani az embereket, évente 15-20 százalékkal is emelniük kell a béreken. Így maradhatnak ugyanis versenyképesek a munkaerőpiacon – tette hozzá.
Ilonka Boldizsár, a Jászapátiban található Jász-Sütőház Kft. ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor a lisztárak fogják a legjobban befolyásolni az idei kenyérárakat, de szerinte egy hónapot még biztosan várni kell, hogy kiderüljön, milyen áron értékesítik majd a malmok a lisztet. A molnárok egy része a drágább búza miatt biztosan emeli majd a lisztárakat, de sütőipari információk szerint lesznek olyan malmok is, amelyek nem drágítják a lisztet.
Országos szinten 5-10 százalékos lisztáremelést tervez a malomipar, amely egyes bejelentések szerint már augusztusban megkezdte az árnöveléseket. A molnárok elsősorban amiatt drágítanák a lisztet, hogy tonnánként 5-6 ezer forinttal emelkedett a búza ára tavalyhoz képest. Az idei szezon elején kialakult, 44-45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási búzaárak nagyjából 10 százalékkal magasabbak a múlt évinél.
Akadnak viszont olyan sütőipari vállalatok is, amelyek egyelőre nem emelik a kenyérárakat, mivel szerintük a piaci viszonyok ezt most nem teszik ezt lehetővé. Jelenleg „túltermelés” van kenyérből, és a piacon szinte csak nagyon olcsó, vagy nagyon drága termékek vannak, de a két véglet közötti árkategóriájú termékeket alig találni – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Rotter Jenő, a székesfehérvári ALBA-KENYÉR Sütőipari Zrt. vezérigazgatója.
Más iparági vélemények szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy például az osztrák kenyérárak átlagosan ötször-hatszor, de akár tízszer nagyobbak a magyar áraknál, és ez az állapot nem tartható fent sokáig. Ha a pékáruk piacán nem történik a közeljövőben változás, hosszabb távon még akár ellátási zavarok is kialakulhatnak az országban – vélik sütőipari szakértők. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Megállíthatatlanul drágul a kenyér – és vele együtt minden a pékségből
A kenyér a magyar családok asztalának alapdarabja, mégis egyre kevesebben…
Tovább olvasom >Bőséges termés, drága kenyér – Horvátországban a jó búzaév ellenére is nőnek az árak
Bár kivételesen jó búzaterméssel zárul a 2025-ös aratási szezon Horvátországban,…
Tovább olvasom >Felvásárolja a kelet-németországi Kathi sütőipari céget az Oetker
Megállapodást kötött a német Oetker-csoport a kelet-németországi Kathi sütőkeverékeket és…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >