Őszi búzából erős közepes termés várható

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 03. 11:14

Őszi búzából erős közepes termés várható Magyarországon, az árak emelkedésére nem lehet számítani – jelentette ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kedden Szegeden.

buza

Az Európai Unióban a becslések szerint az elmúlt hat év legmagasabb, 137,5 millió tonnás búzatermését takaríthatják be idén – mondta a szakember az alapításának kilencvenedik évfordulóját ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. országos kalászos fajtabemutatóján.

Az elnök szerint a belpiacon túl nagy problémát nem jelenthet az Ukrajna számára engedélyezett behozatali kvóta. Az ukrán gabonatermő területek nagy része a Fekete-tenger mellett található, így várhatóan tengeri úton szállítják ki a terményt. A hagyományos magyar exportpiacok közül a mediterrán térségben azonban túlkínálat alakulhat ki – tette hozzá.
Győrffy Balázs elmondta, hogy a téli enyhe időjárás segítette a kártevők áttelelését, ezért komoly figyelmet kellett fordítani a védekezésre.

Megjegyezte, hogy Magyarországon mindössze 100 ezer hektár öntözött terület van, ennek érdemi – a falugazdász-hálózat felmérése szerint – ötszörös növelésére lenne igény.

A szakember szerint ez nem feltétlenül csak pénz kérdése, a bürokratikus terhek csökkentésével a terület nagysága megduplázható lenne, hiszen 200 ezer hektárra van öntözési engedélye a gazdálkodóknak. Emellett azonban jelentős beruházásokra is szükség lenne, melyekre komoly uniós források állnak rendelkezésre.

Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet igazgatója előadásában kifejtette, idén a tavalyi globális rekord búzatermésnél kisebb mennyiség várható, a jelentős tartalékok miatt az 1-2 százalékos csökkenés azonban nem eredményezi az árak emelkedését, csakúgy mint a kukorica, a napraforgó és a repce esetében. A szakember szerint középtávon azonban a gabonafélék és az olajos magvak iránti kereslet jelentősen növekedni fog. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink