Összeült az EU-s agrártanács tejügyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 05. 31. 11:31

Informális uniós agrártanácsülés zajlik hétfőn és kedden Eindhovenben, ahol az egyik fő téma a tejpiaci válság; a tanácskozáson Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter képviseli Magyarországot – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.

tej-

A tájékoztatás szerint a magyar tárcavezető azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi támogatásokhoz hasonlóan az idén is szükség lesz uniós segítségre; nem a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszeréből, hanem más európai uniós forrásokból. Csakis így biztosítható a magyar álláspont szerint, hogy az orosz embargó hatásainak árát ne a gazdákkal fizettessék meg.

A több uniós tagország agrárminiszterével folytatott informális tanácskozáson Fazekas Sándor elmondta: a kormány a magyar tejtermelők mellett áll, és a rendelkezésre álló eszközökkel mindent elkövet az ágazat stabilizációja érdekében.

A közlemény ismerteti: a hazai tejtermelő gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak, a már meglévő támogatási jogcímeken felül. Így mindent egybevetve, a magyar tejágazat megmentésére, stabilizálására a 2015-ös 49 milliárd után az idén minden korábbinál nagyobb – uniós összevetésben is magas -, mintegy 63,5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre.

„Nem hagyjuk magukra a gazdákat, érdekeiket továbbra is egyértelműen és következetesen képviselni fogjuk minden létező fórumon” – hangsúlyozta Fazekas Sándor az FM közleménye szerint. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink