Összefogást sürgetnek a feketepiac visszaszorításáért a dohányipari befektetők

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 17. 12:30

A cigaretták illegális forgalma 11,8 százalékra nőtt a tavalyi év végére Magyarországon a GfK Hungária november-decemberben elvégzett kutatása szerint, a május-június hónapban készült első tanulmányban mért csaknem 8 százalék után – közölte a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) pénteken, összefogást sürgetve a feketepiac visszaszorítása érdekében.

cigarettaA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint kisebb mértékben nőtt az illegális dohánypiac.

A DBMSZ közleménye szerint a GfK Hungária az Európai Unióban elfogadott módszertan alapján mérte fel a cigaretta feketepiacának arányát Magyarországon.

Az országos emelkedés régiós megoszlása a keleti és középső országrész fertőzöttségének egyértelmű növekedését mutatja. A fővárosban megduplázódott, Kelet-Magyarországon pedig több mint 50 százalékkal nőtt az illegális cigaretta-forgalom a május-júniusi időszakban mért értékekhez képest. Egyes keleti városokban 30-40 százalékot is elér a cigaretták illegális forgalma, Kisvárdán pedig 53 százalékot mértek.

A DBMSZ, amelynek tagvállalatai a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a Continental Dohányipari Zrt., az Imperial Tobacco Magyarország Kft., az Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. és a Róna Dohányfeldolgozó Kft., valamint a Philip Morris Magyarország Kft. és a JTI Hungary Zrt. az iparág, a kiskereskedők, a kormányzat és a hatóságok összefogására szólít fel a dohánytermékek illegális kereskedelmének visszaszorítása érdekében.

Az illegális kereskedelem csak minden érintett összefogásával állítható meg, a dohányipari szereplők ezért is tulajdonítanak kiemelkedő szerepet a DBMSZ által kezdeményezett és az Országgyűlés által a közelmúltban elfogadott törvénymódosításnak, amely bevezeti a szárított és fermentált dohány regisztrációját, és jelentősen szigorítja az illegális kereskedelemhez kapcsolható szankciókat – idézi a közlemény Dezső Lórántot, a szövetség soros elnökét.
Az illegális dohánypiac aránya ugyan nőtt, de az adatok mélyebb elemzése árnyaltabb képet mutat – reagált a NAV.

A Magyarországon nem adózott cigaretták arányára vonatkozó mutató a 2012. évi 5,8 százalékról 2013 végére 11,8 százalékra nőtt, amelyből 11,3 százalék volt a külföldön adózott, 0,5 százalék pedig a hamis termék. A százalékok közötti duplázódás azonban nem jelenti az illegális forrású, cigarettaszálra lebontott dohányfogyasztás megduplázódását.
A legális cigarettafogyasztás 11,1 milliárd szálat tett ki 2012-ben, ennek 5,8 százaléka mintegy 650 millió szál. A 2013-as kiskereskedelmi mennyiség 9,1 milliárd szál, aminek 11,8 százaléka nem egészen 1,1 milliárd szál. A százalékok duplázódása jóval kisebb mennyiségi növekedést takar – ismertette közleményben a NAV.

A NAV egyebek mellett kiemeli azt is, hogy a GfK által közölt 11,8 százalékos, Magyarországon nem adózott arányból le kell vonni a külföldről legálisan behozott, majd belföldön elfogyasztott, így a mérésbe bekerülő cigarettát, ami szintén árnyalja az összképet.

A feketepiac jelenléte azonban nem tagadható – közölte a NAV, hozzátéve, a dohánytörvény kihirdetése óta készült arra, hogy az erőforrásait a legeredményesebben fordítsa az ellenőrzésekre.

Az illegális behozatal, illetve az illegális előállítás megakadályozása érdekében a pénzügyi nyomozók és a pénzügyőrök szorosan együttműködnek a rendőrséggel, illetve más közreműködőkkel, például a Magyar Postával és az internetszolgáltatókkal.

A NAV pénzügyőrei az illegális cigarettaforgalom megakadályozása érdekében folyamatos ellenőrzéseket végeznek nemcsak a határátkelőhelyeken, hanem belterületen, közúton, piacokon, illetve közterületeken is. Tavaly a NAV 2 millió szál cigarettával többet foglalt le, mint az előző évben, ugyanakkor az illegális vágott dohány kereskedelmének visszaszorítása érdekében a postahivatalokban is végez ellenőrzéseket – áll a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink