Összefogás – jó döntés – kiváló termékek

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 09. 20. 20:54

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy megalapításával és bevezetésével bővült a lehetősége azok megmérettetésének és elismerésének, akik a kiválók között a legkiemelkedőbbek akarnak lenni, és ezt nemzetközi viszonylatban is meg akarják mutatni. Az elmúlt évtizedekben sokat változott a gazdasági helyzet, rengeteget fejlődtek a magyar termékek, nőttek az exportlehetőségek, megerősödtek a határon túli magyar vállalkozások. Egyre fontosabb szerep jut azoknak a megkülönböztető jelzéseknek, amelyek kiemelkedő eredményekre és teljesítményekre hívják fel a figyelmet.

Az Érték és Minőség Nagydíj kitüntető cím azon áruk, szolgáltatások, gazdasági szervezetek elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során bizonyíthatóan elkötelezettek a minőség ügye iránt, és kiemelt fontosságot tulajdonítanak az egyetemlegesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatások nyújtásának. A pályázat díjazottjai olyan példaértékű modelleket jelenítenek meg, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fejlesztéséhez.

Az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat 2018-ban a DIAMOND Szervezőiroda Bt. (a védjegyalapítók megbízásából a pályázat szervezési és lebonyolítási teendőit koordináló és végző szervezet), a Hajnal Húskombinát Kft., a KÖMI Kft., a Legrand Magyarország Villamos Rendszerek Zrt., a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a ProfessionCert Kft. és az erdélyi mezőcsávási székhelyű SSM & SIU Kft. anyagi és szakmai összefogásával valósult meg. Ők alkotják a pályázat legmagasabb döntéshozó testületét, a Kiírók Tanácsát.

A kiírókat az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyről, a megmérettetés során szerzett személyes benyomásaikról, valamint a döntéseiket meghatározó szempontrendszerükről kérdeztük. 

Kiss Károlyné Ildikó
ügyvezető igazgató
DIAMOND Szervezőiroda

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy mérce és egyben útmutató, mellyel olyan márkát építünk, amely valós értékeket fejez ki. Célja többes, a minőségi, innovatív termékek, szolgáltatások díjazása, a vásárlói tudatosság formálása és az elismertség megteremtése, vagyis az ország határainak átlépésével közelebb kerülni ahhoz a jövőképhez, hogy az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy először regionálisan, majd távolabb is közismertté váljon. Feltüntetése hordozzon olyan közvetlen pozitív üzenetet, amely gazdasági sikerekhez vezet.

A kiírt pályázat szigorú követelményekre épül. A bírálat sincs másképp. Az értékelés öt zsűrifordulóban rostajelleggel zajlott. Az értékelési szempontok alapján döntöttem, tehát figyelembe vettem a pályázati dokumentáció tartalmi és esztétikai megjelenését, a pályázat tárgyának biztonságosságát, újszerűségét, gazdasági hasznosságát, energiatakarékos, környezetbarát megoldások alkalmazását, megfelelőséget igazoló tanúsítványok, szakvélemények meglétét, szakértői állásfoglalásokat, szellemitulajdon-védelmi tudatosságot, forgalomba hozatal jogszabályi feltételeit, fogyasztónak kínált plusz előnyöket, pénzügyi adatok hihetőségét, megfelelőségét, kreatív ötleteket, jövőbe mutató megoldásokat, valamint minőségirányítási rendszer alkalmazását.

Úgy gondolom, minden olyan elismerés fontos, amely viselőjének pozitív megkülönböztetését jelenti, mellyel kiemelkedik a hasonlók közül, választási igényt generál, ami végső soron piaci és üzleti előnyöket is jelenthet. A fogyasztó felé egyértelmű jelzés, vásárlásra ösztönöz, segít a tudatos választásokban.

Az Érték és Minőség Nagydíj elnyerésére széles termékkörben lehet jelentkezni, amelyek a gazdaság szinte teljes palettáját felölelik. Ez évi díjazottaink legnépesebb csoportja az élelmezéshez kapcsolódik, ami több témakört is felölel, az élelmiszereken túl az étrend-kiegészítőket és az éttermi vendéglátást is.

A szolgáltatások körét szeretnénk a közeljövőben szélesíteni, sőt a speciális szolgáltatásoknak is lehetőséget kell adni a megmérettetésre. Terveink között szerepel a munkahelyi biztonság, munkavédelem és tűzvédelem témakörök bekapcsolása is a pályázati rendszerbe. 

________________________________

Somogyvári János
ügyvezető
KÖMI

Hisszük, hogy ez az elköteleződés magasabb minőségű termékeket eredményez, amely erősebb vállalatokat teremtve biztos és tisztességes megélhetést biztosít dolgozóinak.

A legfőbb szempontjaim a termék piacképessége, újdonsága, a gyártó által hozzáadott értéke voltak.

Úgy gondolom, hogy ez a díj a fogyasztók számára legalább annyira fontos, mint a termék előállítója számára, csak másképpen. A fogyasztónak ez egy jelzés, hogy amit éppen meg kíván vásárolni, az egy olyan termék, amely minőségét tekintve kiemelkedik a hasonló termékek közül. A gyártó számára pedig egy megerősítés arra, hogy jó úton halad.

Meglátásom szerint az elismerés elnyerőinek közös jellemzője a termékek előállításához való hozzáállásuk: mindannyian felismerték, hogy maradandót csak úgy alkothatnak, ha azt az elérhető legmagasabb minőségben teszik.

A legnagyobb érdeklődés egyértelműen az élelmiszeriparban volt. De jelentős volt még a kozmetikumok gyártóinak részvétele is. Mérnökként örültem neki, hogy találkozhattunk építőipari termékekkel is. 

________________________________

Hajnalné Raucsik Krisztina
ügyvezető igazgató
Hajnal Húskombinát

Az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy szigorú követelményrendszerre épül, amely az alapanyagoktól a gyártástechnológiáig sok mindent magában foglal, a törvény által szabott kritériumokra építve. Egy minőségi elismerés minden gyártót inspirál, még jobb és érdekesebb tervek és fejlesztések létrehozására sarkall.

A bírálás meghatározott szempontokra épül, de különleges vagy extra szempontokat is keresve bírálunk. Mi élelmiszergyártóként rendkívül fontosnak tartjuk az egészséges élelmiszer-összetevőket, a környezetcentrikus szemlélet megvalósulását, az energiahatékonyságot, az innovatív megoldásokat. Fontos szempontnak tartjuk a pályázó társadalomra, gyermekekre is kiható szemléletformáló tevékenységét.

Az étrend-kiegészítőknél és a natúr kozmetikumoknál magas színvonal és nagy érdeklődés volt tapasztalható. Viszont a szolgáltatás kategóriában nagyon szép, szívet melengető pályázatokat láttunk és díjaztunk. A szolgáltatási szektor rendkívül szerteágazó rengeteg kiaknázatlan lehetőséggel. Örömmel fogadjuk erről a területről is a jelentkezőket. Én személy szerint várnám szellemi szabadfoglalkozásúak jelentkezését is. 

________________________________

Bálint Ágnes
ügyvezető igazgató
ProfessionCert

Az Érték és Minőség Nagydíj célja, hogy elismerje a pályázaton megfelelő termékek és szolgáltatások magas minőségi színvonalát, elősegítse a nemzetközi piacon való versenyképességet és ösztönözze a folyamatos fejlesztést. Küldetése, hogy minél több termék és szolgáltatás rendelkezzen olyan védjeggyel, amely kiemelkedő minőséget és innovativitást jelképez.

Ez az elismerés éppolyan fontos a díjazottaknak, mint a fogyasztóknak, csak más-más megfontolásból. A díjazottak számára azért, mert szakértői fórum is elismeri a termékeik/szolgáltatásaik magas minőségét és kiemelkedő színvonalát, és ezt egy tanúsító védjeggyel is tudják igazolni. A fogyasztók számára meg pont ez a tanúsító védjegy, amely az adott terméken vagy szolgáltatást leíró dokumentumon található, igazolja a kiemelkedő minőséget és a megbízhatóságot.

Akik átvehették ezt a díjat, már „egy klubba tartoznak”, hiszen mindannyian tudják, hogy mit jelent elnyerni ezt a díjat és a tanúsító védjegy használati jogosultságot, így ez egy olyan kapocs, amely összeköti őket, és ezáltal egymás termékeit/szolgáltatásait részesítik előnyben.

________________________________

Szabó Zoltán Győző
ügyvezető
SSM&SIU SRL

Én is az értékelési szempontok alapján hoztam meg a döntéseimetAz Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegy a fogyasztónak egyfajta bizonyíték, hogy a termék megfelel a 21. század elvárásainak, és garantálja a legmagasabb szintű minőséget, segítséget nyújt a színvonalas termék/szolgáltatás kiválasztásában, míg a termelőnek vagy szolgáltatónak gazdasági növekedési sikert eredményezhet.

Én is egyetértek abban, hogy a versenyben az élelmiszeripar képviselte a legnagyobb arányban magát. A kézművességet és a szolgáltatások körét szeretnénk a közeljövőben szélesíteni, lehetőséget adva ezen ágazatoknak is a megmérettetésre. Amit talán hiánycikknek mondanék, az a bőrdíszművesség. 

Kapcsolódó cikkeink