Oroszország – McDonald’s: 4 – 0

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 03. 10:32

Augusztus utolsó harmadában 4 McDonald’s éttermet is bezártak Oroszországban közegészségügyi okokra hivatkozva.
A 4., sztavropoli bezárást is azzal indokolták, hogy az ott végzett ellenőrzéskor a közegészségügyi-járványügyi előírások megsértését tapasztalták. Ha a legsúlyosabb bírságot szabják ki az étteremre – írta az MTI –, akár 90 napig is zárva kell maradnia, illetve több mint 600 ezer rubeles bírságot kell fizetnie.
Korábban öt moszkvai gyorsétteremben találtak hiányosságokat, hármat azonnali hatállyal be is zártak. Köztük volt a Puskin téri étterem, amelyet elsőként nyitottak meg, 1990. január 31-én.
Az orosz fogyasztóvédelem múlt héten jelentette be, hogy átfogó ellenőrzést tart az amerikai gyorséttermi hálózat üzleteiben. Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes ugyanakkor azt mondta, hogy az orosz hatóságok nem akarják betiltani a McDonald's működését.
Több szakértő azonban úgy véli, hogy a McDonald's-ok bezárása a Moszkva és a nyugati államok közötti feszültségnek köszönhető. Alekszej Rodzjanko, az oroszországi amerikai kereskedelmi és ipari kamara elnöke is azt gyanítja, hogy politikai okok állnak a gyorsétkezdék bezárása, illetve ellenőrzése mögött.
Az amerikai étteremlánc 1990 óta van jelen Oroszországban, most 85 városban 435 étteremmel. A vállalat 2013-as pénzügyi jelentése szerint a globális üzemi eredmény 35 százalékát az európai üzletek adták, amihez jelentős mértékben járult hozzá az orosz piac.

Oroszország - McDonald's  4 - 0

Azután egy hét múlva a következő híreket közölte az MTI: Az orosz hatóságok nem tervezik a McDonald's gyorséttermi lánc bezárását az országban – jelentette ki szombaton Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes, miután ellenőrök keresték fel a cég több üzletét. Annyi történt, hogy az ellenőrzéseket ugyanabban az időben végezték.

Az orosz élelmiszerbiztonsági hatóságok országszerte ellenőrzéseket kezdtek a McDonald's éttermekben, és a héten négyet bezárattak azzal az indokkal, hogy megszegték a közegészségügyi törvény “számos” előírását. Az inspekciók több régióban, így egyebek között Közép-Oroszországban, Moszkvában és az Urálban folytak.

A bezárások azt az orosz döntést követték, hogy egy évig behozatali korlátozásokkal sújtják az Oroszország ellen az ukrán válság miatt szankciókat elrendelő országokat, így az Egyesült Államokat és az Európai Unió tagjait. Az importtilalom a hús-, hal-, tej-, gyümölcs- és zöldségágazat termékeire vonatkozik.
Na, majd meglátjuk!

Kapcsolódó cikkeink