Orosz baromfi, olasz bárány
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húspiaci tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.Az egyik legfrissebb tanulmányukból kiderül, hogy az évente több mint egymillió tonnát vásárló orosz baromfipiacért sokan versenyeznek. A madárinfluenza miatt 2006-ban Oroszország a magyar baromfival szemben is importkorlátozásokat vezetett be. Emiatt a kivitel a 2005-ös 1300 tonnáról 900 tonnára esett vissza.
Az oroszországi kivitel növekedésére hosszabb távon nem érdemes alapozni. Oroszországban ugyanis az egyik legjobban fejlődő ágazat a baromfi. A hústermelésen belüli részesedése 1990-ben 18, tavaly már 30 százalék volt. Az orosz kormány 2010-ig tartó fejlesztési programja keretében 2006-ban már 180 ezer tonnával bővült a termelés. A növekedés 80 százaléka a nagyüzemeknek köszönhető. Jellemzi a piaci lehetőségek változását, hogy miközben az egy főre jutó éves fogyasztás az elmúlt 10 évben 4,3 kilóról 11 kilóra növekedett, ez alatt a fogyasztásból az import részesedése 64 százalékról 45-re csökkent.
Az itthon felnevelt élő bárányok többsége Olaszországba kerül, bár 2006-ban a görög vevők is sokat vásároltak. Az idén azonban a piacra került bárányok 96 százaléka jut az olasz feldolgozóknak.
Valószínűleg tovább növekedhet az export, ugyanis Olaszországban 2006 végén az előző év hasonló időszakához képest három százalékkal kevesebb anyajuhot tartottak. Az idén egyébként nem jeleskedtek az olasz vevők, ugyanis az esztendő első harmadában 12 százalékkal kevesebb állatot szállítottak el, és a forintban számolt bevétel 15 százalékkal esett vissza. Az olasz és a magyar bárányárak emelkedésére augusztusban számítanak. A hazai juhágazat szereplői az idén próbálkoztak új piacokon is, ezért említést érdemel, hogy a magyar élő bárány megjelent az osztrák és francia piacon.
A vágósertés vágóhídi belépési ára* az Európai Unió országaiban
(„E” minőségi kategória) Ft/kg hasított hideg súly**
Országok 2006. 2007. 2007. 26. hét/ 2007. 26. hét/
25. hét 26. hét 25. hét 26. hét 2006. 26. hét % 2007. 25. hét %
Belgium 438 432 343 330 76,36 96,37
Bulgária – – 419 415 – 98,88
Csehország 422 442 348 359 81,27 103,26
Dánia 374 387 300 297 76,78 99,21
Németország 471 466 359 354 75,86 98,48
Észtország 382 391 344 339 86,62 98,35
Görögország 524 532 376 378 71,06 100,52
Spanyolország 484 496 402 406 81,81 100,80
Franciaország 431 449 346 341 75,91 98,47
Írország 396 407 322 319 78,34 99,06
Olaszország 452 458 361 367 80,09 101,61
Ciprus 553 562 320 394 70,12 122,98
Lettország 418 429 361 364 84,86 100,88
Litvánia 422 439 331 361 82,12 109,05
Luxemburg 474 466 363 357 76,60 98,16
Magyarország 379 388 343 356 91,57 103,67
Málta 444 451 371 368 81,43 99,19
Hollandia 431 422 324 315 74,65 97,03
Ausztria 460 460 360 352 76,48 97,78
Lengyelország 350 372 336 358 96,16 106,67
Portugália 503 520 419 420 80,88 100,37
Románia – – 361 368 – 101,93
Szlovénia 401 419 349 342 81,62 98,02
Szlovákia 400 418 348 351 83,96 100,91
Finnország 361 368 337 335 91,08 99,54
Svédország 368 374 344 343 91,62 99,75
Anglia 411 418 394 392 93,61 99,27
EU 432 440 355 357 81,02 100,46
* Az ár tartalmazza a szállítási költséget is.
** Átszámítva az MNB hivatalos középárfolyamán. Forrás: EU Bizottság, AKI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/12-2025/1. száma
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 192 oldalon jelent meg. Alább, a levél alján…
Tovább olvasom >Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >