Óriási pezsgős akciók Nyugat-Európában

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 04. 00:00

A gazdasági válság megrendítette a pezsgőpiacot is: a kereslet pangása miatt a kereskedők olyan árkedvezményekkel kínálták az egyébként luxusterméknek számító italt, amire korábban aligha akadt példa – különösen nem Szilveszter előtt.

Elsősorban az ital őshazájában, Franciaországban lehet jóval olcsóbban, akár 30 százalékos kedvezménnyel is pezsgőt vásárolni, de Németországban is vannak árengedmények, igaz kisebb mértékűek.
Franciaországban nem ritka a 10 eurós ár egy üveg jó fajta pezsgőért 13 euró helyett, de az ünnepek előtt már 8,50 euróért is lehetett minőségi pezsgőt vásárolni. Németországban is akadtak 9,99 eurós akciók, de egy középkategóriás pezsgő átlagára jóval 20 euró fölött van.
A gazdasági válság miatt erősen visszaesett a francia pezsgők kivitele, egyes piacokon a csökkenés elérte a 60 százalékot is, főként a hagyományosan nagy vevőnek számító Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország importált kevesebbet. A francia pezsgők értékesítésének szervezete szerint 2009-ben összességében 15 százalékkal lesz kisebb az export a tavalyinál, a pincékben 1,2 milliárd üveg hever eladatlanul – írja az MTI Eco.
Kapcsolódó cikkeink