Óriási összeget buktak az Egyesült Királyságban a gazdák amiatt, hogy nincs elég idénymunkás

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 18. 22:07

Az év első felében több mint 60 millió font értékű friss termék ment veszendőbe a gyümölcs- és zöldségipar krónikus munkaerőhiánya miatt.

Keserű meglepetésben részesült az Egyesült Királyság gazdasága, mikor eltűntek a külföldi idénymunkások (Fotó: Pixabay)

A Nemzeti Gazdaszövetség (NFU) új adatai szerint csak 2022 első felében 22 millió font értékű gyümölcsöt és zöldséget pazaroltak el közvetlenül a munkaerőhiány miatt. Mivel azonban a felmérés az Egyesült Királyság kertészeti szektorának körülbelül egyharmadát teszi ki, a szervezet előrejelzése szerint az elpazarolt élelmiszer teljes értéke meghaladja a 60 millió fontot.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 40%-a szenved terméskiesést a munkaerőhiány miatt

Mintegy 56%-uk növelte a termelés csökkenését, ami átlagosan 19%-os csökkenést jelent a vállalkozások körében. A 2022-es szezon eddigi időszakában a vállalkozások átlagosan 14%-os munkaerőhiánnyal küzdenek. – Nonszensz, hogy minőségi, tápláló ételeket pazarolnak el egy olyan időszakban, amikor a családok országszerte már küzdenek a megélhetésért az egekbe szökő megélhetési költségek miatt. Ugyanakkor a hosszan tartó száraz időjárás és a rekordhőmérsékletek valóban kihívást jelentő termesztési környezetet teremtettek gyümölcs- és zöldségtermelőink számára. Minden termény értékes a mezőgazdasági vállalkozások és az emberek számára, akiknek a tányérjait megtöltik. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy az ételt kiszedetlenül hagyjuk. – mondta Tom Bradshaw, az NFU elnökhelyettese, majd hozzátette – Mivel az idénymunkások rendszere iránti kereslet várhatóan jövőre ismét növekedni fog, létfontosságú, hogy a rendszer képes legyen megkönnyíteni azokat az embereket, akikre az ágazatnak szüksége van az ország gyümölcs- és zöldségtartalmának válogatásához, csomagolásához és feldolgozásához. Ez azt jelenti, hogy növelni kell az ágazat igényeinek kielégítésére rendelkezésre álló vízumok számát, és ki kell terjeszteni azt legalább ötéves időtartamra, hogy a termelők beruházzanak vállalkozásaikba, különösen azért, mert a kertészeti ágazat növekedése a nemzeti élelmiszer-stratégiában meghatározott kormányzati törekvés.

Ez a felmérés az NFU elnökhelyettese szerint megmutatta, mennyire fontos, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztők hozzáférjenek a szükséges munkaerőhöz. – Az idénymunkások rendszerének kiterjesztése létfontosságú szerepet fog játszani e hozzáférés lehetővé tételében és annak biztosításában, hogy jövőre ne lássuk az élelmiszer-pazarlás ilyen pusztító szintjét. – mondta.

Grocerygazette

Kapcsolódó cikkeink