Óriási összeget buktak az Egyesült Királyságban a gazdák amiatt, hogy nincs elég idénymunkás
Az év első felében több mint 60 millió font értékű friss termék ment veszendőbe a gyümölcs- és zöldségipar krónikus munkaerőhiánya miatt.
A Nemzeti Gazdaszövetség (NFU) új adatai szerint csak 2022 első felében 22 millió font értékű gyümölcsöt és zöldséget pazaroltak el közvetlenül a munkaerőhiány miatt. Mivel azonban a felmérés az Egyesült Királyság kertészeti szektorának körülbelül egyharmadát teszi ki, a szervezet előrejelzése szerint az elpazarolt élelmiszer teljes értéke meghaladja a 60 millió fontot.
A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 40%-a szenved terméskiesést a munkaerőhiány miatt
Mintegy 56%-uk növelte a termelés csökkenését, ami átlagosan 19%-os csökkenést jelent a vállalkozások körében. A 2022-es szezon eddigi időszakában a vállalkozások átlagosan 14%-os munkaerőhiánnyal küzdenek. – Nonszensz, hogy minőségi, tápláló ételeket pazarolnak el egy olyan időszakban, amikor a családok országszerte már küzdenek a megélhetésért az egekbe szökő megélhetési költségek miatt. Ugyanakkor a hosszan tartó száraz időjárás és a rekordhőmérsékletek valóban kihívást jelentő termesztési környezetet teremtettek gyümölcs- és zöldségtermelőink számára. Minden termény értékes a mezőgazdasági vállalkozások és az emberek számára, akiknek a tányérjait megtöltik. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy az ételt kiszedetlenül hagyjuk. – mondta Tom Bradshaw, az NFU elnökhelyettese, majd hozzátette – Mivel az idénymunkások rendszere iránti kereslet várhatóan jövőre ismét növekedni fog, létfontosságú, hogy a rendszer képes legyen megkönnyíteni azokat az embereket, akikre az ágazatnak szüksége van az ország gyümölcs- és zöldségtartalmának válogatásához, csomagolásához és feldolgozásához. Ez azt jelenti, hogy növelni kell az ágazat igényeinek kielégítésére rendelkezésre álló vízumok számát, és ki kell terjeszteni azt legalább ötéves időtartamra, hogy a termelők beruházzanak vállalkozásaikba, különösen azért, mert a kertészeti ágazat növekedése a nemzeti élelmiszer-stratégiában meghatározott kormányzati törekvés.
Ez a felmérés az NFU elnökhelyettese szerint megmutatta, mennyire fontos, hogy a gyümölcs- és zöldségtermesztők hozzáférjenek a szükséges munkaerőhöz. – Az idénymunkások rendszerének kiterjesztése létfontosságú szerepet fog játszani e hozzáférés lehetővé tételében és annak biztosításában, hogy jövőre ne lássuk az élelmiszer-pazarlás ilyen pusztító szintjét. – mondta.
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Soil-X-Change találkozó a talajmegújító innovációs partnerségekért
November 13-án az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. (AKI) és a közös…
Tovább olvasom >A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést
A haltermelők az idei karácsonyi szezonra sem terveznek áremelést, amennyiben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >