Új fejlesztés segíthet a növénytermesztőknek a klímaváltozás ellen
Valós időben követnék nyomon a növények cukorszintjét a svéd tudósok. A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyek képesek valós időben mérni a cukorszintet a növényi szövetek mélyén.
A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyekkel lehetővé vált a növényi szövetek mélyén a cukorszintek mérése. A tudósok szerint a szenzoroktól származó információk segíthetnek a gazdáknak abban, hogy a klímaváltozáshoz igazítsák a növénytermesztésüket – írta meg a Future Farming. A szenzorok olyan organikus elektrokémiai tranzisztorokra épülnek, amelyeket be lehet ültetni a növényekbe. Az egyetem kutatói szerint az érzékelők akár két napon keresztül is folyamatosan, valós időben mérhetik a növények cukorszintjét. Az így szerzett információk pedig a növekedéshez és más biológiai folyamatokhoz kapcsolódhatnak.
A szenzorok most még csak alapvető növénytudományi kutatásokra használhatóak, de a jövőben már arra is alkalmasak lesznek, hogy a gazdák optimalizálják velük a termelésüket, vagy hogy a növények minőségét ellenőrizzék. Hosszú távon arra is használhatjuk majd az érzékelőket, hogy nem optimális körülmények között termeljünk új fajta növényeket a segítségükkel
– mondta Eleni Stavrinidou, a Linköping Egyetem Természettudományi és Technológiai Tanszéke Szerves Elektronikai Laboratóriumának docense.
A kutatók szerint azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények az anyagcseréjüket szabályozzák, illetve hogy a cukorszintek változásai hogyan befolyásolja a növekedésüket most még nagyjából ismeretlenek. A korábbi kísérletek jellemzően olyan módszereket alkalmaztak, amelyek a növény részeinek eltávolításán alapultak. A kutatók által kifejlesztett szenzorral azonban a növények károsítása nélkül lehet információkhoz jutni, amelyek remélhetőleg közelebb viszik majd az emberiséget a növényi anyagcsere megértéséhez.
A fák cukorszintjében olyan eltéréseket találtuk, amelyet korábban még senki sem figyelt meg. A jövőbeni tanulmányok arra összpontosítanak, hogy megértsék, hogyan változnak a növények cukorszintjei, amikor a növények stressz alatt vannak– mondta Eleni Stavrinidou. (agrarszektor.hu, Szedlák Levente)
Kapcsolódó cikkeink
Új műtrágya Izraelben: ez lehet a jövő megoldása?
Állati ürülékből állítana elő szagtalan, biztonságosan tárolható és felhasználható műtrágyát…
Tovább olvasom >Jelentősen bővül az ökológiai gazdálkodás területe Magyarországon
Világviszonylatban is jelentősnek számít az ökológiai gazdálkodásba vont terület nagyságának…
Tovább olvasom >Idén 11 milliárd forintra nőtt az agrárbiztosítási díjtámogatások keretösszege
Tavaly ötmilliárd forintról hétmilliárdra, idén pedig további négy milliárddal nőtt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Éves alapon 1,8 százalékkal csökkent év elején a kiskereskedelmi forgalom
Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 0,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem…
Tovább olvasom >Londoni elemzők: a vártnál erősebb idei magyar növekedést valószínűsít a tavaly év végi javított GDP-teljesítmény
Londoni makrogazdasági elemzők szerint a magyar hazai össztermék (GDP) felfelé…
Tovább olvasom >KAVOSZ: meghosszabbították a Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukcióit
A Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói 2021. december 31-ig már biztosan…
Tovább olvasom >