Opten: a stabilizálódás jelei a kiskereskedelmi ágazatban

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 05. 11:40

A kiskereskedelmi szektor bevétele kismértékben csökkent, nyereségessége azonban jelentősen emelkedett, az alkalmazottak létszáma ugyanakkor a vasárnapi boltzár eltörlése után sem állt vissza a korábbi szintre – közölte az Opten céginformáció szolgáltató.

polc-

A közlemény ismerteti: a nagy áruházláncok a korábbi évek mérleg szerint veszteséges működése után tavaly pozitív eredményt értek el. Az ágazatban 2015 elején közel 275 ezren dolgoztak, az alkalmazottak száma közel 4,5 százalékos csökkenés után jelenleg mintegy 263 ezer.
Kormányzati vélekedések szerint az eredményes működésben nagy szerepe lehet a „kétévnyi veszteség miatti piaci tiltás” szabályának – teszik hozzá. Az Európai Unió folyamatosan vizsgálja a hazai szabályozásokat, a kötelezettségszegési eljárás jelenleg a levelezési szakaszban van.
A gépjármű-kereskedelem területén az árbevétel és a szektor nyereségessége egyaránt növekedett.
Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója szerint mindkét területen tisztulás és koncentrálódás zajlik. A megszűnő cégek száma már több mint ötödik éve folyamatosan növekszik, míg a cégalapítások esetében megtörni látszik a három éve tartó csökkenő trend.
Az internetes kiskereskedelemben a foglalkoztatottak száma, az árbevétel és a nyereség egyaránt növekedett, a cégek száma jelenleg is bővül.
A jogszabályi háttér továbbra is jelentősen befolyásolhatja az ágazatban zajló folyamatokat, miután a Miniszterelnökség kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztosának csütörtöki bejelentése szerint további szabályozásokat kívánnak bevezetni a szektorban – írja közleményében az Opten. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink