Önvezető kiszállítást tesztel a Migros Svájcban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 16. 09:21

Kísérleti jelleggel önvezető házhozszállítási szolgáltatást indított a svájci Migros üzletlánc Migronomous néven.

Az önvezető, elektromos meghajtású jármű, amelyet a helyi Loxo start-up céggel és a Schindlerrel közösen fejlesztettek, jelenleg tesztüzemben szállít élelmiszert a Migros egyik üzletéből a Schindler luzerni Ebikonban található campusába.

Miután a Schindler munkatársai a Migrosnál leadják megrendeléseiket, az ebikoni Migros Mall of Switzerland fiók munkatársai berakják a termékeket a furgonba, amely aztán az 500 méterre lévő Schindler-üzembe szállítja azokat.

A Schindler munkatársai egy kód segítségével tudják kinyitni a rekeszt, és a járműből átvehetik rendeléseiket.

A szolgáltatás hétfőtől péntekig elérhető, és akár 64 bevásárlótáskányi áru szállítására is képes.

Az önvezető jármű olyan érzékelőket használ, amelyek folyamatosan pásztázzák a környezetét, a járókelőket, a forgalmat és az útjelző táblákat. A meghajtó elektromos motor pedig csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A mérnökök a „Loxo Alpha” járművet teljes egészében Svájcban fejlesztették és építették, és ez az első teljesen önvezető furgon, amely svájci utakon közlekedik.

Mivel a Migrosnál leadott online rendelések száma az elmúlt években folyamatosan nőtt, a Migronomous fontos szerepet tölthet be az igény szerinti kiszállításban – véli a kiskereskedő.

„Nagy lehetőség rejlik (ebben a házhoz szállítási formában) a svájci utak magánforgalmának csökkentése kapcsán, hiszen a vásárlóknak így nem kell saját autóval bevásárolni menni” – nyilatkozta Lara Armini, a Loxo társalapítója.

A Migros évek óta elkötelezett a fenntartható közlekedés és a CO2-kibocsátás csökkentése mellett és az olyan alacsony szén-dioxid-kibocsátású meghajtási rendszerekre összpontosít, mint a biogáz, az elektromos áram és a hidrogén.

ESM

Kapcsolódó cikkeink