Magazin: Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Szerző: Budai Klára Dátum: 2021. 09. 22. 10:35

A járványhelyzet és a lezárások az ásványvízpiacot is érzékenyen érintették. Új vásárlási szokások alakultak ki: ugyan kevesebbszer többet vásárlunk, ám a nagyobb kosárméret nem tudta kompenzálni a kiesett volument. A kategóriára negatívan hatott a kis kiszerelések piacának csökkenése, egyes, az on-the-gohoz hasonló fogyasztási alkalmak és a horeca forgalom elmaradása.

Szerző: Budai Klára

A Szentkirályi Magyarország Kft. értékbeli részesedése 2020-ban tovább erősödött a pandémia alatt visszaeső természetesásványvíz-piacon. A vállalat zászlóshajójaként ismert Szentkirályi ásványvíz a NielsenIQ adatai szerint mind volumenben, mind értékben továbbra is stabilan az élen álló szereplő a márkázott termékek piacán.

Van der Wildt Nikolett-Szentkirályi

Van der Wildt
Nikolett
marketingvezető
Szentkirályi
Magyarország

– A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések hatására csökkent a kereslet az impulz kiszerelésű termékek iránt, a fogyasztók az 1,5 literes termékeket részesítették előnyben. Folytatódott a diszkont csatorna részarányának növekedése, de a független kisbolt csatorna súlya is növekedést mutatott – jelzi van der Wildt Nikolett, a Szentkirályi Magyarország marketingigazgatója.

A szénsavas és szénsavmentes variánsok eladásainak arányában a vállalatnál nem tapasztaltak jelentős változást, továbbra is a mentes verzió adja a forgalom több mint 50 százalékát.

– Az azonban világosan látszik, hogy a saját márkás termékek vesztettek részarányukból, míg a márkázott termékek javarészt tartják pozíciójukat – teszi hozzá van der Wildt Nikolett.

Palkó András- Coca-Cola

Palkó András
marketingüzemeltetési vezető
Coca-Cola HBC
Magyarország

Palkó András, a Coca-Cola HBC Magyarország marketing-üzemeltetési vezetője arra mutat rá, hogy a vendéglátás időszakos lezárása, az elmaradó külföldi turisták, az otthoni munkavégzés előtérbe kerülése, az elmaradt kulturális, sportesemények és fesztiválok mind kihatnak az ásványvízpiac teljesítményére. Elsődlegesen a kis kiszerelésű termékek értékesítésében látnak visszaesést.

– Ásványvíz értékesítése terén továbbra is a diszkont áruházláncok uralják a piacot, de kiemelt szerep jut a független kisboltoknak is, mivel ezen üzleteknél nincs szigorú szabályozás a termékszámra és a listázásra vonatkozóan, ezért a termékek bevezetésénél jellemzően ebben az értékesítési csatornában jelennek meg elsőként az újdonságok. Illetve általános piaci trendként nem szabad elfeledkeznünk az e-kereskedelem csatorna szerepéről sem, amely még ugyan kicsi, de nagyon dinamikusan növekszik, és ez érezhető a csatornán átmenő ásványvizek forgalmában is – emeli ki Palkó András.

Nehezen követhető piaci hullámzás

Kozák Krisztina, Magyarvíz

Kozák Krisztina
marketingvezető
Magyarvíz

– Az elmúlt évben jócskán voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, gyors reagálásra tanított bennünket a járvány – veszi át a szót Kozák Krisztina, a Magyarvíz Kft. marketingvezetője.

– 2020 február és a március a tervezettnél jóval magasabb értékesítési volumeneket ért el, amihez a COVID okozta pánikvásárlás nagyban hozzájárult. Áprilisban ezt a csúcsot valódi mélyrepülés követte, a forgalom 40%-kal csökkent az előző év áprilisához képest. A május már pozitívabb lett, hiszen reménykedtünk abban, hogy túl vagyunk a nehezén, majd a június és július további növekedéssel biztatott, és így sikerült elérni az előző évi bázisszámokat. Augusztusra kiszabadult az ország, meleg volt, és a nyár utolsó hónapjára a turizmus is elindult, így elértük a tavalyi év értékesítés szintjét. A teljes ásványvízpiac ezzel szemben 2%-os csökkenést mutatott, hiszen a nyár vége egymagában nem tudta behozni a vendéglátásból és lezárásokból fakadó elmaradást. Szeptemberben – életünk legjobb szeptembere volt – már aggódva figyeltük a híreket a vírus második hullámától tartva, hogy milyen intézkedések jönnek, döbbenetes visszaesés következik vagy lassú csökkenés, amely aztán beáll egy alacsony szintre és azzal kell számolni. Csak reménykedni tudtunk, hogy a vásárlók bölcsebbek lettek. Októberben a forgalom megtorpanni látszott, ekkor megkaptuk a Magyar Brands díjat, ami ismét optimistává és büszkévé tett bennünket, mert azt mutatta, jó döntéseket hoztunk – részletezi Kozák Krisztina, aki arra is emlékeztet, hogy ősszel tárgyalta a kormány a betétdíjak bevezetését, amely jelentős mértékben befolyásolja az összes piaci szereplő működését.

Az In-Food 2000 Kft. számára továbbra is kiemelt fontosságú partnerek a hiper- és szupermarketláncok, vásárlóik jellemzően ezekben a csatornákban keresik a prémium márkákat.

Hajdu János In-Food

Hajdu János 
key account manager
In-Food 2000

– A kiváló minőség az elsődleges szempont, ha a képviseletünk alá tartozó márkákról van szó. Így az általunk forgalmazott ásványvizeink is prémium szegmensbe tartoznak. Ezt nemcsak a termékek, de a csomagolás (100% rePET), párnázott fogófül a gyűjtőfólián is jól példázza. A pandémia okozta szigorítások sajnálatos módon negatívan hatottak ránk is. A kategóriaátlagnál nagyobb mértékű visszaesést tapasztaltunk, mely főként a fogyasztási alkalmak „szűkítéséből” (elmaradt rendezvények, zárva tartó éttermek és bárok, stb.) ered kiegészítve a láncok elmaradt/eltolt promóciós vagy éppen tematikus időszakaival – avat be Hajdu János, az In-Food 2000 Kft. key account managere.

Erdész Attila, Fonte Viva

Erdész Attila
ügyvezető igazgató
Fonte Viva

A Fonte Viva Kft.-nek 2020-ban a bázishoz képest növekedést sikerült elérnie a pandémia okozta piaci csökkenés ellenére, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a nagy kiszerelésű ásványvizeiket zavartalanul tudták szállítani, és új kereskedelmi partnereket is sikerült akvirálniuk.

– A 2020-as év a turbulencia éve volt számunkra is, hisz a márciusi fogyasztói vásárlási hullámtól kezdve a nyári időszak kedvezőtlen időjárásán át, az év végi sosem látott alapanyagárak emeléséig sok minden váratlannal szembesültünk. 2021 első félévben az ásványvizek forgalma a bázishoz képest tovább csökkent. A csökkenésnek több oka is van, de ami közvetlenül érintett minket, az a 2021 tavaszán elmaradt, pandémia okozta készletszintnövelési igény a kereskedelmi láncok részéről, a továbbra is hiányzó impulz forgalom, illetve a tavaszi időjárás rendkívül kedvezőtlen hatása – ismerteti Erdész Attila, ügyvezető igazgató.

 

Zöldülő megoldások

A Szentkirályi ásványvíz élen áll a márkázott termékek piacán, a NielsenIQ adatai szerint 2020-ban 23%-os értékbeni piacrésszel rendelkezik az ízesítetlen (természetes) ásványvízpiacon.

– Theodora Kereki ásványvizünk teljesítménye, valamint a Theodora Kékkúti ásványvíz új, szénsavas variánsának bevezetése is nagyban hozzájárult eredményeink alakulásához. Az általunk palackozott és forgalmazott Emese és Nestlé Aquarel, valamint a saját gyártású Emese ásványvizeink szintén szép eredményeket értek el a tavalyi évben – emeli ki van der Wildt Nikolett.

– Meghatározó élelmiszeripari vállalatként folyamatosan figyeljük a trendeket és keressük az innovációs lehetőségeket, amelyekkel zöldebbé tehetjük működésünket. A Szentkirályi palackok is 100%-ban újrahasznosíthatóak, ám tavaly ősszel, a fenntarthatósági törekvéseinkkel összhangban zászlóshajó ásványvízmárkánkon bevezettük a limitált kiadású 50%-ban rePET-ből – azaz újrahasznosított PET-ből – készült 0,5 literes palackokat kizárólag online értékesítési csatornában (Kifli.hu, eMAG, NetPincér). Az idei évben a pozitív visszajelzésekre alapozva szeretnénk limitált mennyiségben, nagyobb kiszerelésben is bemutatni re-PET felhasználásával készült palackjainkat a nagyobb retail csatornákban.

A Coca-Cola HBC Magyarország Naturaqua márkája értékbeni forgalmának több mint a felét a szénsavmentes variáns adja.

– A Naturaqua természetes ásványvíz-portfólióban nemcsak szénsavmentes, hanem szénsavas variáns is elérhető az összes kiszereléstípusunkban (üveges kiszerelések a vendéglátóegységekben és PET az üzletekben), az enyhe variáns pedig PET-palackos kiszerelésekben. A portfólió termékkínálata minden fogyasztói igényt lefed a variánsok tekintetében is – tájékoztat Palkó András.

A márka ásványvizei 2020 tavaszán megújult külső megjelenést kaptak. Az új vizuális arculat a teljes természetes ásványvíz és a Naturaqua Emotion termékeken is megjelenik azt a célt szolgálva, hogy barátságosabb, elegánsabb, letisztultabb, és kiegyensúlyozottabb legyen a márka megjelenése.

– Ahogy a hidratáció egyre komplexebb kategóriává válik az alapvető szomjúságcsillapítástól kezdve az ízesített vizek kellemesen frissítő hatásáig, folyamatosan bővítjük hidratációs portfóliónkat egyszerű és különleges vizekkel. A célunk, hogy minden piacunkon relevánssá váljunk, és megduplázzuk piaci részesedésünk növekedési ütemét. A 2021-es év fókusza viszont a meglévő hidratációs márkáink aktív támogatásáról fog szólni – vetíti előre a marketing-üzemeltetési vezető.

Egészség- és környezetvédelemben nincs pardon

Az In-Food 2000 Kft. portfóliójában mind volumenben, mind árbevételben a multi serve ásványvizeik teljesítettek a legjobban. Ezen belül kiemelkedik a szénsavmentes teljesítés, mely a teljes értékesített volumen 69%-át adta. A szénsavas és szénsavmentes „ízek” közötti százalékos megoszlás nem változott 2019-es év után, 2020-ban sem.

– Büszkék vagyunk rá, hogy már minden általunk forgalmazott műanyag palackos Vöslauer termék 100 %-ban rePET-palackban kapható. Többek között ennek az újításnak is köszönhetően a Vöslauer 100%-ban CO2-semleges vállalat. Gyártó cégünk folyamatosan keresi a fejlődési lehetőségeket. Az idei évben is készülünk egy országos nyereményjátékkal a vásárlóinknak. Annyival módosítva az eddig megszokott mechanizmust, hogy kicsit élményalapúvá tesszük a játék menetét – nyilatkozza Hajdu János.

A vendéglátás, a turizmus visszaesése, a rendezvények elmaradása, a gyorsabb tempójú bevásárlások elsősorban a kis kiszerelésű ásványvizek szegmensén hagytak nyomot

Kozák Krisztina arról ad hírt, hogy a Magyarvíz Kft. az országban elsőként vezette be karbonsemleges termékét, a Mizse Ecogreen 1 literes ásványvizet, ami egy korát megelőző, zöld és környezetkímélő megoldás. A palack 50%-ban újrafelhasznált alapanyagból készül, emellett a legkönnyebb 1 literes palack az országban.

– Az adott literre vetített legkevesebb műanyagot tartalmazza a termék, ami csökkenti a környezetterhelést és a karbonlábnyomot. Nemzetközi auditor cég segítségével és minősítésével mérjük a termék egész életciklusa alatt – tehát az alapanyag-beszerzéstől kezdve a végfelhasználóig – a karbon kibocsátást, amit többféle módon igyekszünk csökkenteni. Közeli alapanyag-beszállítót keresünk, napenergiát használunk a gyártás során, és kevesebb műanyagból készülnek palackjaink. A karbonkibocsátást erdőtelepítési projektekkel kompenzáljuk. Eddig főként külföldi projektekben vettünk részt, de már felvettük a kapcsolatot helyi felelős szervezetekkel is. Az idei évben újragondoltuk a Mizse címkék zöld üzeneteit, melyek arról szóltak, hogyan lehet a PET-palackot a sárga kukába helyezni úgy, hogy minél több elférjen benne. Ezúttal olyan tréfás és inspiráló történetekkel rukkolunk elő, melyek segítenek az élet furcsaságaiban eligazodni. Aktuálisak, mert a pandémia alatt leromlott kedélyállapotot hivatottak javítani – közli a marketingvezető.

A Fonte Viva Kft. esetében továbbra is a 1,5 l-es és 2 l-es kiszerelések preferáltak, az impulse 1 l alatti formátumok szenvedték a legnagyobb veszteséget a pandémia alatt.

– Mindezek ellenére hosszú távon fontosnak tartjuk az impulse formátumok fejlesztését, ezért az eddig benzinkutakon és szupermarketekben jól működő 0,75 l-es mellé elkezdtük a 0,5 l-es kiszerelést is gyártani – újságolja Erdész Attila.

– Új nagy teljesítményű gyártósort vásároltunk, és helyeztünk üzembe, ennek végrehajtása a zavartalan piaci kiszolgálás és a vírus okozta nehézségek közepette történt. Ez jelentős kihívás volt a Fonte Viva csapata számára. Az új gyártósor jelentős termelésihatékonyság-javulást tesz lehetővé számunkra, mialatt az energiafelhasználásunk jelentősen csökken. Nagyon fontos cél teljesül az új gyártósorral, mivel megnyílt az út a reciklált anyagok felhasználása terén, amelyekre a jövőben jelentős hangsúlyt fektetünk. //

Kevesebb ásványvizet ittunk, mint egy éve

Több mint 73 milliárd forint értékben vásároltunk ásványvizet 2020 júniusa és 2021 májusa között, ez azonban értékben 5, volumenben pedig 8 százalékkal marad el az előző év azonos időszakához képest. A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe szerint még mindig több mint egymilliárd liter vizet fogyasztottunk a csökkenés ellenére.

NielsenIQ logo

VörösmartyHorváth Zsófia - Nielsen-nielsen

Vörösmarty-Horváth Zsófia
client consultant
Nielsen Piackutató

A piacot továbbra is a gyártói márkák uralják, értékben 72%-os részesedéssel bírnak, noha ugyanúgy visszaesett a forgalmuk mind értékben, mind volumenben, mint a saját márkás termékeknek.

Az értékesítés közel fele, 47%-a a 401–2500 négyzetméteres üzletekben realizálódik, ezt követik a kategóriaeladás majdnem egynegyedével az ennél is nagyobb alapterületű egységek. A sort az 51–200 négyzetméteres boltok folytatják 15%-kal, majd a 201–400 és az 50 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek következnek 7-7%-kal. Egyedül az utóbbiakról mondható el, hogy mind értékben, mind volumenben sikerült növelniük az értékesítést a vizsgált periódusban. A legnagyobb arányú csökkenést a 201–400 négyzetméter alapterületű egységek esetében figyelhetjük meg.

Az ásványvíz kategória több mint négyötödét, pontosabban 82%-át a natúr termékek teszik ki forintban és literben mérve is, a maradék 18 százalékon osztoznak az ízesített termékek. Mindkét szegmens esetében szintén csökkenés figyelhető meg. A legkedveltebb íz a citrom, értékbeli részesedése viszont 4-ről 3%-ra esett vissza. Ezt követi a málna, a bodza és az eper.

A szénsavtartalmat vizsgálva továbbra is a mentes vizek állnak az élen, a kategória értékbeli forgalmának 58%-át adják. Második helyen 35%-kal a szénsavas termékek állnak, míg az enyhén szénsavas ásványvizek 7%-ot értek el. Utóbbi szegmens a háromból egyedüliként tudott értékben erősödni.

A 2020. június – 2021. május közötti időszakban nőtt az 1 literes ásványvizek forgalma: ez értékben 7, mennyiségben pedig 5%-ot jelent, azonban ez a szegmens a kategória forgalmának csak 3%-át teszi ki. 74%-os értékbeli részesedéssel az 1 és 1,9 liter közötti kiszerelések állnak az élen, őket az 1 liternél kisebb termékek követik 13%-kal. Még szintén az 1 literes kiszerelések előtt állnak a kétszer nagyobb űrtartalmúak 9%-kal, a sort pedig a 2 liternél is nagyobb termékek zárják. //

 

Újrahasznosított és címkementes palackok az Eviantól

Az Evian a francia Danone-­csoport tagja, a nagy mennyiségben palackozott vizek egyik prémiummárkája. Az 1859 óta forgalmazott Evian vizet immár 25 éve töltik PET-palackba, és úgy szállítják szét Franciaországból szerte a világba.

Most olyan hulladékkezelési stratégiát alkottak, amely szerint 2025-re megvalósítják a körkörös termelési modellt, és 100%-ban újrahasznosítják a felhasznált és elhasznált csomagolóanyagokat. A cég azt is felismerte, hogy a feldolgozás hatékonyságát nagyban javítja, ha nem kell a palackra ragasztott címkével bajlódni, ezért elkészítették első címkementes PET-palackjukat. Ezek 100%-ban újrahasznosított anyagból készültek (a kupakok viszont még nem). Az új flakonokat az Evian elsősorban az online megrendelések teljesítésében tudja használni, mert ebben az értékesítési csatornában nem előírás a meghatározott termékinformációk feltüntetése az élelmiszerek csomagolásán és vonalkódra sincs szükség. A négydecis flakonos Evian egyelőre Franciaországban érhető el a márka webshopjában lebonyolított megrendeléseknél, szeptembertől pedig a délkelet-ázsiai piacokon vezetik be az új kiszerelésű vizet. //

 

Nagyon fontos a magyaroknak az ivóvíz minősége

Míg a tiszta víz életünk egyik legfontosabb feltétele, az otthoni csapvíz minősége többször hagy kívánnivalót maga után. A Resideo reprezentatív felmérése alapján a magyarok 94%-ának fontos vagy nagyon fontos az ivóvíz íze és minősége. Sőt, 79%-uknak még a víz keménysége is lényeges. Háromból kettő magyar (67%) fontosnak tartja az olyan rendszer használatát, amely víztakarékos.

A vízművek által végzett vízkezelés, az esővíz és a szennyvíz újrahasznosítása, a mindennapi szokásainak megváltoztatása mellett használhatunk még néhány eszközt melyek segítenek a víz takarékosabb felhasználásában és a problémák kezelésében. A Resideo Braukmann portfóliója megbízható és hatékony megoldásokat kínál a vízminőség védelme érdekében.

Ilyen például a Braukmann FK06, amelyet egyszerű telepíteni és karbantartani. Úgy tervezték, hogy az ivóvízhálózatból kiszűrje a vízben lebegő szennyeződéseket, pl. csőszerelési anyagmaradványokat, korrózió okozta leválásokat, homok- és mangániszap szemcséket anélkül, hogy befolyásolná a víz tulajdonságait. Továbbá megakadályozza a túlnyomás okozta csőtöréseket, és csökkenti a vízfogyasztást is. //

Kapcsolódó cikkeink