Olyan drága lett a méz, hogy nem kell senkinek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 21. 11:05

Befagyott a hazai mézfelvásárlás, közben az ukránok olcsó mézzel árasztják el a magyar és az európai piacot. Elképzelhető, hogy emiatt hamarosan csökkenni kezd a méz felvásárlási ára.

Ilyen áron nincs rá kereslet

Ahogyan a gabonát, úgy a mézet is kiszorítja hagyományos piacainkról az Ukrajnából nyomott áron érkező termék – hívta fel a figyelmet az agrártárca, emlékeztetve, hogy Magyarország több tagállammal együtt sürgeti a méztermékek csomagolásán az egyértelmű eredetmegjelölést. Európában ugyanis olyan harmadik országokból származó, rendkívül olcsó méztermékek lepték el a piacot, amelyek kiszorítják a magyar mézet.

„November után gyakorlatilag leállt a hazai mézpiacon a felvásárlás, az ukrán méz levitte a vegyes és az akácméz árszintjét is. A 2021 végén még kilónként 2400 forintos felvásárlási árú akácméz most 1700 forintos áron sem kell, és vegyes mézekből is beragadtak tételek a termelőknél és a kereskedőknél is, ráadásul az üzletek polcairól sem fogy a magyar méz”

– mondta a VG.hu Fazekas Gyula, a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesületének elnöke.

Az ukrajnai méhészek a háború elől menekítve pörgetés után fél áron vagy még olcsóbban azonnal értékesítették a mézet, mert nem akarták, hogy termékük a harcokban megsemmisüljön, és azonnal pénzhez akartak jutni

– fogalmazott Nagy István agrárminiszter ezzel kapcsolatban a lapnak.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink