Az amerikai farmerek alacsonyra árazták be az új kukoricát

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 12. 11:03

Jobbára az áremelkedésről szólt a kukoricapiac a világ árutőzsdéin márciusban. Egészen a hónap utolsó napjáig. Akkor azonban olyan dolog történt az USA-ban, ami az egész addigi drágulási folyamatot teljesen a visszájára fordította és az árfolyam zuhanni kezdett. Akkor látott ugyanis napvilágot a becslés az Egyesült Államokbeli termelők tavaszi vetési szándékairól. Az amerikai farmerek pedig olyan döntést hoztak, ami igen csak meglepte a kukoricapiacokat. Elsősorban a tengerentúlit, de a többi sem tudta függetleníteni magát tőle teljesen.

kukorica

Ugyanis, a 2015. évi területnél várhatóan 6 %-kal nagyobb területen termesztenek majd ott kukoricát ami hozzávetőlegesen plusz 2 millió hektárt(!) jelent. Az árfolyam pedig erre a hírre elég drasztikusan reagált Chicagóban: 2 nap alatt 6 százalékot, 138,38 USD-ig zuhant tonnánként. Felmerülhet persze a kérdés, hogy a mostani alacsony kukoricaárak és a túlkínálat ellenére, mivel magyarázható az amerikai farmerek döntése. Nos, a hírek szerint, ez mégis átgondolt volt. Még mindig a kukorica termesztése a legkifizetődőbb sokaknak a tengerentúlon, nem a búza vagy a szója. A másik kérdés már csak az, hogy közülük hányan fogják ezt a döntést megbánni, ha ennek következtében a kínálati nyomás még nagyobb lesz és az árak jelentősen tovább csökkennek. A gazdasági évet várhatóan a valaha volt legnagyobb globális zárókészlettel fejezzük majd be.

Az európai árak nem reagáltak ilyen idegesen a hírre. Mindenesetre az egy hónapig tartó enyhe emelkedés után Párizsban is csökkenéssel teltek az utolsó napok. Ennek eredményeként 151,75 eurón zárult a fronthavi jegyzés márciusban.

A magyar árutőzsdére pedig még inkább tompítva gyűrűztek be a világpiaci folyamatok. Az emelkedés megtörtént, de elmaradt a visszaesés a hó végén. Így alig valamivel 44 ezer forint fölött lehetett a legközelebbi lejártra szóló kukoricát lekötni a múlt hónap végén.

A hazai fizikai piacon viszont a tőzsdei folyamatoktól teljesen külön mozogtak a kukoricaárak. Jobbára csökkentek. A Magro.hu piactéren 41 678 Ft a termény márciusi átlagára, ami 2,5 százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest.

Kapcsolódó cikkeink