Olcsóbb a tojás

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 04. 10. 17:47

A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai­ból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

A legutóbbi piaci jelentésükből kiderül, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi kígyóuborka a 7. héten jelent meg a kínálatban, és termelői ára négy százalékkal 580 forint/kilogrammra csökkent 2019 8–14. hetében 2018 azonos időszakához viszonyítva. A belföldi berakó uborka a 11. héten lépett a piacra, és termelői ára 19 százalékkal volt alacsonyabb (725 forint/kilogramm) 2019 11–14. hetében, mint az előző év azonos időszakában. Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió bortermelése 183 millió hektoliter körül alakult 2018-ban.


***

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 6 százalékkal nőtt 2019 első hónapjában a 2018. januárihoz képest. A főbb partnerek Ausztria és Törökország voltak. Magyarország élőmarha-importja 67 százalékkal növekedett az idei év első hónapjában a tavalyi év azonos hónapjában beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha kétharmada Romániából és Hollandiából származott. Magyarország nettó exportőr volt élő szarvasmarhából a megfigyelt hónapban. A marhahúsexport mennyisége 15 százalékkal, értéke 13 százalékkal csökkent ugyanekkor. A marhahúsimport volumene 21 százalékkal, értéke 17 százalékkal nőtt.

***

Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió tojástermékimportja több mint a felére (1,1 ezer tonna) csökkent 2019 januárjában az előző esztendő azonos hónapjához viszonyítva, míg tojástermékexportja csaknem 50 százalékkal 23 ezer tonnára nőtt ugyanebben az összehasonlításban. Az Európai Bizottság adatai alapján az Unióban az étkezési tojás csomagolóhelyi ára 127,6 euró/100 kilogramm volt 2019 első tizenkét hetében, ez csaknem 20 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakának átlagárához képest. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az étkezési tojás (M+L) csomagolóhelyi ára 20 százalékkal 25,03 forint/darabra csökkent ugyanekkor.

***

A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint számottevően csökkent a búza ára a világpiacon a 2019. február 8. – március 8. közötti időszakban. Az ázsiai piacokon és a mediterrán térségben egyaránt az argentínai kukorica ára volt a legvonzóbb március elején a májusi szállítások tekintetében, ezt versenyképességben a fekete-tengeri áru követte. A pozitív terméskorrekció és az északi félteke élénk napraforgómag-eladásai a termény világpiaci árának gyengülését eredményezték a vetés előtti időszakban március folyamán. Az ABARES előrevetítése szerint a 2018/2019. évi szezonban is meghaladná a globális cukorkibocsátás a fogyasztást, ezzel folytatódna az egy évvel korábbi trendforduló.

 

Kapcsolódó cikkeink