Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését
Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését – jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.

(Fotó: Pixabay)
A rovarszármazékkal előállított élelmiszereket az üzletekben külön, kijelölt részen kell árulni, és előírják egyebek mellett, hogy a rovarlisztet tartalmazó élelmiszereken miként kell feltüntetni a fogyasztók számára azonnal érthető módon az összetevőket. „A címkéken fel kell tüntetni a termék származását, a fogyasztásra és az esetleges egészségi veszélyre vonatkozó figyelmeztetést, a rovarból származó liszt mennyiségét, és előírtuk, hogy polcrészt különítsenek el számukra” – mondta Francesco Lollobrigida. Aki a tücsköt, lárvát és sáskát választja, a kijelölt polcokon találhatja meg őket, aki pedig nem kér ezekből „és ahogy gondolom, az olaszok többségéről van szó, távol tarthatja magát” – fogalmazott. Orazio Schillaci egészségügyi miniszter elmondta: a kereskedelmi egységek ellenőrzését a csendőrség élelmiszer-hamisítás ellenes egységére bízzák, „nehogy a legtöbbet vásárolt tészta vagy pizza közé rovarlisztet tartalmazó termékek kerüljenek”.
A római kormány ezzel az Európai Bizottság döntésére reagált
A testület ugyanis január 24-től engedélyezte a házi tücsökből nyert por felhasználását élelmiszerek előállításához. A házi tücsök a harmadik rovar, amelyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az uniós piacon, miután 2022 júliusában a közönséges lisztbogár lárvája, novemberben pedig a vándorló sáska felhasználását engedélyezték új élelmiszerként.
Az engedély az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményének nyomán született
Az EFSA jóváhagyta a porgyártási eljárást is, amely 24 órás éheztetési időszakot ír elő a rovarok számára, mielőtt megmossák, hőkezelik, lefagyasztják, a bennük levő olajat kivonják, és végül száraz porrá alakítják át őket. A Coldiretti termelői szövetség adatai szerint az olaszok 54 százaléka nemet mond a rovarokból nyert élelmiszerekre, 24 százaléka közömbös, és csak 22 százaléka vásárolná azokat.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Nagy István: a kormány legfontosabb célja a magyar gazdaság megerősítése
A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme…
Tovább olvasom >Magyarország csatlakozik az afrikai sertéspestis megállítása érdekében indított európai kampányhoz (#StopASF)
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority – EFSA)…
Tovább olvasom >Növeli jelenlétét Rómában a Penny Italia
A Penny Italia 16 üzletet vásárol meg a Gruppo Faranda…
Tovább olvasom >További cikkeink
Idén is folytatják a szakmai munkát a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottságának budapesti ülésén
Ez év június 13-16. között tartja Budapesten a 42. szakmai…
Tovább olvasom >Júniusban három hétvégén is olcsóbban lehet majd tankolni az Auchan kutakon, most hétvégén a benzint adják kedvezményes áron
A 25. születésnapját ünneplő hazai Auchan hatalmas kedvezményekkel és meglepetésekkel…
Tovább olvasom >GFM: elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat
Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év…
Tovább olvasom >